Hindistan’ın savunmadaki yükünü hafifletecek gemi: INS Dhruv
DDE’nin aktardığı üzere, Hindistan tarafından 2014 yılında gizlilik içerisinde üretimine başlanan INS Dhruv, Hindistan Donanması’na ait bir füze izleme ve okyanus gözetleme gemisidir. Geminin 2021 yılı içerisinde tam kapasiteli olarak hizmete girmesinin beklendiği açıklansa da 2020 yılının Ekim ayında Dhruv gemisinin hizmete girdiği düşünülmektedir.
Edinilen bilgiler neticesinde, Hindistan Donanma Gemisi Dhruv’un Hint Balistik Füze Savunma Sistemleri ile koordineli bir şekilde hizmet vereceği aktarıldı. Okyanusa sınırı olan Hindistan’ın Dhruv gemisinin okyanus geçme kabiliyeti göz önünde bulundurulduğunda, Hindistan güvenliği açısından daha kapsamlı bir istihbarat ve füze takip alanı oluşturulmaktadır.
Indian Defence News’e göre, bu gemi Hint Okyanusu’ndaki Hindistan için deniz alanı farkındalığı yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda Hint şehirlerine ve askeri kuruluşlara yönelen düşman füzeleri için bir erken uyarı sistemi görevi görecektir.

Naval Vessel, Hindustan Shipyard Limited ve Vishakapatnam tarafından üretilen gemi, Savunma Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı (DRDO) ve Hindistan Donanması’nın yardımıyla Hindistan’ın Stratejik Kuvvet Komutanlığı ve Ulusal Teknik Araştırma Örgütü (NTRO) ile geliştirilmiştir. Gemi üzerinde X-Band ve S-Band AESA (Aktif Elektronik Taramalı Dizi Radarı) radarı bulunmaktadır.
Navy Recognition’a göre INS Dhruv, 175 metre uzunluğa, 22 metre kirişe, 6 metre derinliğe ve 10.000 ton deplasmana sahip. Gemide bir helikopter güvertesi ve İki adet 9.000 kw gücünde CODAC dizel motoru bulunmaktadır. CODAD, tek bir pervane şaftına güç sağlamak için iki dizel motor kullanan gemiler için bir tahrik sistemidir. Geminin maksimum hızı 21 knot olarak açıklandı.

Dünyadaki Muadilleri
Hindistan, ürettiği INS Dhruv gemisi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri olan Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Amerika Birleşik Devletleri haricinde bu denli kapasiteye ulaşan 6. ülke olacak.
Hindistan’ın INS Dhruv gemisine karşılık X-Band ve S-Band radar sistemine sahip ABD üretimi USNS Invincible (T-AGM-24) gemisi ve füze testlerini izleyip analiz etmenin yanında uzaya fırlatılan roketlerin takibi veya uydu izleme gibi diğer misyonları da icra edebilen Fransız üretimi Monge A 601 gemisi örnek olarak gösterilebilir.

İlgili Olarak
İstihbarat gemisi TCG Ufuk (A-591) Temmuz 2020’de teslim ediliyor
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümünde okuyor. Orta düzey fotoğrafçı. Uluslararası ilişkiler ve güvenlik üzerine araştırmacı. Dünya askeri teknolojileri envanteri meraklısı.