Hint Ordusu fiili kontrol hattı denilen Çin-Hindistan tartışmalı sınır bölgesinde kullanılması için İsrail’den dört adet insansız hava aracı (İHA) kiraladı
Janes tarafından da aktarıldığı üzere, Hindistan İsrail’den dört adet İHA kiralıyor. İHA’lar, Hindistan Ordusu tarafından fiili kontrol hattı (LoAC) boyunca Hindistan’ın Çin ile tartışmalı sınırı yakınlarında konuşlandırılması bekleniyor. Himalayalar’da kullanılması beklenen bu misyon için Hindistan, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) ile Heron TP MALE sınıfı orta irtifada uzun menzilli uçuş yapabilen dört adet İHA konusunda anlaşma yaptı.
Resmi kaynaklar, silahsız İHA’lar için kira sözleşmesinin ihtiyaç duyulan malzemenin edinimini hızlandırma çabalarının bir parçası olarak, Hindistan tarafından Haziran 2020’de askeri şeflere verilen ‘acil durum yetkileri’ kapsamında Ocak ayı ortalarında imzalandığını söyledi. Amaç ise Çin ile devam eden askeri gerilimin ortasında ekipman eksikliklerinin üstesinden gelmek olarak belirtildi.

IAI ve Hindistan Savunma Bakanlığı (MoD), güvenlik nedenleriyle kiralama hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak Yeni Delhi merkezli Security Risks Asia savunma yönetimi danışmanlığı sözleşmenin tahmini 200 milyon dolar değerinde olduğunu iddia etti. Sanayi kaynakları da kiralama süresinin 1+2 yıl opsiyonlu olarak üç yıl olduğunu söyledi.
Önceden de Hint Donanması (IN), Hint Okyanusu bölgesinin güneydoğu tarafında INS Rajali deniz hava istasyonundan izlemek için Amerika Birleşik Devletleri’nden iki adet silahsız MQ-9B SeaGuardian kiralamıştı.
Almanya’da İsrail’den Heron TP almıştı
2018 yılı haziran ayında Alman Ordusu, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) Heron TP MALE sınıfı (orta irtifa uzun menzilli) insansız hava aracı için bir kiralama anlaşması imzalamıştı. Alman ve İsrail Savunma Bakanlıkları arasında imzalanan sözleşme, anlaşmanın süresi boyunca eğitim, operasyonel destek ve bakım da dahil olmak üzere bir dizi İHA’nın kiralanması için 600 milyon dolarlık bir hizmet alımını kapsamaktaydı. Bu sözleşme uyarınca, Alman Ordusu keşif görevlerini yerine getirebilecek beş MALE sınıfı (orta irtifa uzun menzilli) Heron TP alacak ve bu hava araçları silahlı olabilecekti.

Heron TP insansız hava aracı
Heron TP insansız hava aracı, stratejik görevler için çok yönlü, gelişmiş, MALE sınıfı (orta irtifa uzun menzil) insansız hava aracıdır. Otomatik taksi, kalkış ve iniş sistemleri (ATOL), genişletilmiş menzil için uydu iletişimi (SATCOM), tamamen yedekli aviyonik ve daha fazla özellikler ile donatılmıştır.
Heron TP insansız hava aracı, yerel ve uluslararası müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve istihbarat toplama, gözetleme, hedef edinme ve keşif, çeşitli yükleri kullanarak, yüksek güvenilirlik seviyesine sahip çeşitli stratejik görevleri yerine getirmek için çok amaçlı bir platform olarak tasarlanmıştır ve 14 m uzunluğa sahiptir, ayrıca yüksek kanat konsol monoplane tasarıma ve tamamen kompozit bir gövdeye sahiptir.
Bu insansız hava aracı, elektro-optik hedefleme sistemi, kızılötesi kameralar ve lazer telemetre dahil olmak üzere 1.000 kg yük taşıyabilmektedir. Ayrıca, maksimum 1.000 km uçuş menzili ve 13.700 m (45.000 ft) maksimum irtifa ile 1.200 hp güç üreten Pratt & Whitney PT6A-67A turboprop motoruyla güçlendirilmiştir. Heron TP insansız hava aracı 36 saat havada kalabilmekte ve 207 km/sa maksimum seyir hızına ulaşabilmektedir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
İsrail, bir Orta Asya ülkesine iki adet Heron Mk II İHA tedarik edecek
Dünya okur-yazarı.
Hacettepe – Karadeniz Teknik Üniversitesi