Hindistan, radar ve izleme faaliyetlerini geliştirmek üzere uzaya yeni bir uydu gönderdi. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), dün gece Türkiye saati ile 02:50’de Andra Pradeş Uzay Uygulama Merkezinden, Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) roketi ile RISAT-2B radar keşif uydusunun başarıyla yörüngesine gönderildiğini açıkladı.
Açıklamada, radar görüntüleme özelliğiyle donatılmış bir Dünya gözlem uydusu olan RISAT 2B’nin tarım, ormancılık ve afet yönetimi alanlarında kullanılacağı belirtildi.
Hindistan, 9 Temmuz’da ikinci ay görevi olacak olan Chandrayaan-2’nin hazırlıklarına devam ederken bir taraftan da keşif uydularını gönderiyor. Bunlardan biri olan RISAT-2B uydusu bu gece yörüngesine gönderildi. RISAT 2B, Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu’nun bu yıl uzaya fırlattığı üçüncü uydu oldu.
Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) başkanı Dr. K Sivan; şimdiye kadar 354 uyduyu yörüngeye gönderdiklerini ve toplam 50 tondan fazla malzemeyi uzaya taşıdıklarını ifade etti. Sivan, RISAT-2B’nin görüntü almak için özel görüntüleme sistemine sahip olduğunu açıkladı. Hindistan Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesindeki faaliyetleri izleyebileceği umuluyor. RISAT-2B’nin piyasaya sürülmesi, gelecekteki askeri operasyonlardaki istihbarat endişelerini gidermek amaçlı olduğu da ifade edilmekte.
RISAT: Radar Görüntüleme Uydusu
RISAT, Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu tarafından geliştirilmiş bir uydu sistemidir. RISAT 2, Hint radar görüntüleme keşif uydu sisteminin ilk fırlatılan uydusu oldu. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu 2019 yılı içerisinde sistemin, RISAT 2BR1 ve RISAT 2BR2 uydularını da fırlatmayı planlıyor.
Sistem, sentetik açıklıklı radarlar (SAR) kullanarak tüm hava koşullarında gözetim yapmayı sağlar. 615 kg olan uydu, X-bant SAR özelliğine sahiptir. Uydunun ömrü 5 yıl olarak belirlenmiş olup, 555 km yörüngesel yükseklikte görev yapacak.
Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) Roketi
PSLV, Hindistan’ın üçüncü nesil fırlatma aracıdır. Sıvı yakıt kullanan ilk Hint fırlatma aracıdır. Ekim 1994’deki ilk başarılı fırlatma işleminden sonra, PSLV, Haziran 2017’ye kadar birbirini takip eden 39 başarılı fırlatma görevini yerine getirerek Hindistan’ın güvenilir ve çok yönlü fırlatma aracı oldu.
PSLV ayrıca, 2008’de Chandrayaan-1 ve 2013’te Mars Orbiter Uzay Gemisi olmak üzere iki uzay aracını başarıyla fırlattı. Chandrayaan-1 Ay’a, Mars Orbiter ise başarıyla Mars’a gitti.
Video Hindistan hükümeti Basın ve Bilgilendirme Bürosu tarafından hazırlamıştır.
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.