Hindistan ilk yerli uzun menzilli hipersonik füzenin ilk uçuş testini gerçekleştirerek önemli bir kilometre taşına ulaştı.
Hindistan, Odisha kıyılarındaki Dr. APJ Abdul Kalam Adası’ndan uzun menzilli hipersonik füzenin uçuş denemesini başarıyla gerçekleştirerek önemli bir kilometre taşına ulaştı. Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, X platformunda yaptığı açıklamada, Hindistan’ın uzun menzilli hipersonik füze denemelerini başarıyla gerçekleştirdiğini belirterek, bu gelişmenin ülkeyi kritik ve ileri askeri teknolojilere sahip seçkin ülkeler arasına taşıdığına dikkat çekti.
Savunma Bakanı Rajnath Singh, bu gelişmeyi “tarihi bir an ve muazzam bir başarı” olarak nitelendirerek, bu uçuş testinin Hindistan’ı “kritik ve ileri askeri teknolojiler” geliştirme kapasitesine sahip seçkin ülkeler arasına taşıdığını belirtti. Ayrıca yapılan resmi basın açıklamasına göre füze, Hindistan Silahlı Kuvvetleri’nin 1.500 kilometrenin üzerindeki menzillerde çeşitli yükleri taşıma kapasitesine sahip.
Tamamen yerli imkânlarla geliştirilen füze, Dr. APJ Abdul Kalam Füze Kompleksi’ndeki laboratuvarlar, Hyderabad ve DRDO (Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu) laboratuvarları ile endüstri ortaklarının iş birliğiyle geliştirildiği aktarıldı. Füzenin hipersonik hızı ve manevra kabiliyeti, anti-access/area-denial (A2/AD) sistemlerine karşı etkili olmasını sağlayarak Hindistan’a Hint Okyanusu Bölgesi (IOR) gibi ihtilaflı alanlarda stratejik bir avantaj sunduğu belirtilmekte.
Füzenin Andaman ve Nikobar Adaları’na konuşlandırılması, Myanmar ve Tayland hava sahası üzerinden uçarak Güney Çin Denizi’ndeki bölgelere kadar erişim sağlayabileceği düşünülmekte. Ayrıca bahse konu füze, Süpersonik Füze Destekli Torpido (SMART) ile birlikte, Hindistan’a düşman deniz ve denizaltı unsurlarını doğrudan insanlı deniz unsurlarını riske atmadan hedef alma imkânı sunabilir.