Hindistan, Astra Mk-3 füzesinin üretimindeki gecikmelerden dolayı, Meteor füze cephaneliğini güçlendiriyor.
Hindistan Hava Kuvvetleri, Avrupa’nın aktif radar güdümlü görüş ötesi hava-hava (BVRAAM) füzesi Meteor’un satın alımını desteklemek için stratejik bir karar vermeye hazırlanıyor. Füze satın alım konusunun Astra MK-3 olarak da bilinen ve Savunma Araştırma ve Geliştirme Kurumu (DRDO) tarafından geliştirilen füzenin üretiminde yaşanan sorunlar sonucu ortaya atıldığı aktarılmakta.
Hindistan’ın hava-hava füze yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan Astra MK-3’ün üretime geçmesine kalan tahmini zamanın 5-6 yıl olarak belirlenmesi ve henüz hava geliştirme testlerinden geçememiş olması Hindistan Hava Kuvvetleri’nin Meteor füzesine olan bağımlılığını artırıyor. Hindistan, oluşan uzun menzilli hava-hava füzesi açığını Meteor füzesi ile kapatmayı hedefliyor. Ayrıca Meteor füzesinin Hint AESA radarına sahip yükseltilmiş Su-30’lara entegrasyonu için MBDA ile ikili görüşmeler sürüyor.

Indian Defence Researh Wing tarafından yapılan habere göre başlangıçta Meteor füzesinin üreticisi MBDA, füzenin Rus ve İsrail Atış Kontrol Radarları (FCR) ile entegrasyonunu kısıtlayarak füzenin konuşlandırılmasını Hindistan filosundaki belirli uçaklarla sınırlamıştı. Kısıtlama özellikle Su-30MKI ve TEJAS MK-1 filoları ile entegrasyonu etkilemişti.
Entegrasyon zorluklarını aşmak için Hindistan Hava Kuvvetleri iki önemli girişimde bulunuyor. İlk olarak Su-30MKI filosunun Rus radar sistemleri, Hindustan Aeronautics Limited (HAL) tarafından “Super-30” Yükseltme Teklifinin bir parçası sayılan ve yerli olarak geliştirilen Virupaksha Aktif Elektronik Taramalı Dizi (AESA) radarı ile değiştiriliyor. Bu yükseltmenin, Meteor füzesinin Su-30MKI ile entegrasyonunu kolaylaştırarak uçağın hava-hava görevlerindeki kabiliyetlerinde önemli oranda gelişme sağlayacağı öngörülüyor.
Atılacak olan bir sonraki adımda ise TEJAS MK-1A filosunun Elektronik ve Radar Geliştirme Kuruluşu (LRDE) tarafından geliştirilen Uttam AESA radarı ile donatılması planlanıyor. Bu radar sistemi ile birlikte MBDA tarafından daha önce dile getirilen itirazları ortadan kaldırarak Meteor füzesinin TEJAS MK-1A’ya sorunsuz bir şekilde entegre edilmesi amaçlanıyor.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.