Hindistan Hava Kuvvetleri ve Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü’nün (DRDO), Hindistan’ın yerli balistik füze savunma (BMD) sisteminin başkent Yeni Delhi yakınlarında kurulması ve etkinleştirilmesi için hükümet onayı istediği bildiriliyor.
Üst düzey bir Hindistan hükümet yetkilisi 8 Ocak’ta ThePrint’e yaptığı açıklamada, “BMD programı tamamlandı,” dedi. Yetkili açıklamasının devamında “Radarlar ve füzeler üzerinden şimdiye kadar yapılan tüm testler başarılı oldu. Ülkenin hava savunmasından sorumlu olan Hindistan Hava Kuvvetler ve sistemi geliştiren DRDO, şimdi hükümete kabul teklifi sunacak. ” ifadelerinde bulundu.
Yapılan bu açıklamaya karşın ne DRDO ne de Hindistan Hava Kuvvetleri BMD sisteminin testlerinin tamamlandığına yönelik bir açıklama yaptı.
Hindistan 1999 yılında Kargil Savaşı’ndan sonra ve Çin ile Pakistan’ın genişleyen füze cephaneliklerine tedbir olarak BMD programını başlattı. BMD, Hindistan’ı balistik füze saldırılarından koruyacak olan çok katmanlı bir balistik füze savunma sistemi geliştirmek ve konuşlandırmak için bir girişimdir.

Balistik Füze Savunma Sisteminin Özellikleri
Çift katmanlı sistem, yüksek irtifalarda seyir yapan hedefleri önlemek için Prithvi hava savunma füzesini (PAD), daha düşük irtifalarda seyir yapan hedeflere önleme için ise Gelişmiş Hava Savunma (AAD) füzesi içerir. Sistem, gelen füzelerin atmosferin içinde (endo) ve dışında (exo) izlenme ve imha etme üzere tasarlanmıştır.
BMD sistemi, yüksek ve düşük irtifa önlemeleri için Prithvi Hava Savunma (PAD) füzesi ve Gelişmiş Hava Savunma (AAD) füzesinden oluşur. PAD, 50-80 km irtifaya kadar seyir halindeki füzeleri önlerken; AAD füzesi, 15-30 km irtifa aralığındaki füzeleri önleme kabiliyetine sahiptir.
PAD, Prithvi füzesine dayanan iki aşamalı bir füze olup, maksimum yakalama yüksekliği 80 km’dir. İlk aşamada sıvı yakıt tüketen sistem, ikinci aşamada katı yakıt tüketerek hedefine ulaşıyor. Yanal ivmelenme için manevra iticileri ile donatılan füze, 5 Mak hızında 300 km ila 2.000 km arası menzile sahip.
AAD ise tek aşamalı ve katı yakıta sahip roket güdümlü bir füze olup 30 km’ye kadar olan rakımlardan gelen balistik füzeleri durdurabilme yetisine sahiptir.
Notlar
15 Ekim 2016 tarihinde, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS Zirvesi sırasında; Hindistan ve Rusya 5 adet S-400 hava savunma füze sistemi bataryasının temini için Hükümetlerarası Anlaşma (IGA) imzalamıştı. 5.43 Milyar $ değerindeki anlaşma resmi olarak 5 Ekim 2018 tarihinde imzalandı. İlk S-400 sisteminin, 2020 yılının Ekim ayında Hint Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.

Mükemmeliyetçi bir mağara adamı.
“Biz daima hakikat arayan, onu bulunca ve bulduğuna kani olunca açıkça söylemekten kaçınmayan insanlar olmalıyız.” M. Kemal Atatürk