Hırvatistan Savunma Bakanlığı, 12 adet Rafale savaş uçağından ilkinin 2 Ekim 2023 tarihinde Fransa’dan teslim alındığını duyurdu.
Hırvatistan’ın satın alma paketinde yer alan 12 adet Dassault Rafale savaş uçağından ilki, Mont-de-Marsan’daki Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri (Armée de l’Air et de l’Espace: AAE) üssünde düzenlenen törenle resmi olarak Hırvat Savunma Bakanlığı’na teslim edildi. Janes tarafından yapılan habere göre törende Hırvatistan Savunma Bakanı Mario Banožić, üst düzey ulusal siyasi ve askeri isimler yer aldı.
Bu tören, Mayıs 2021’de kullanım süresi dolmak üzere olan MiG-21’lerin yerine 12 adet Rafale savaş uçağının seçilmesinden yaklaşık 28 ay sonra gerçekleşti. Kasım 2021’de 1.15 milyar euro (1.21 milyar dolar) tutarında imzalanan anlaşma sonrası satın alma paketine ait ödemelerin 2021 yılında başladığı ve 2026’ya kadar süreceği bilgisine ulaşılmıştı.
Bu doğrultuda Hırvatistan’a teslim edilecek olan uçaklara ek olarak 2026 yılının son çeyreğine kadar simülatörler, eğitimler ve diğer desteklerin de devam edeceği aktarılıyor. Dassault Rafale F3-R teslimatlarının ise 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Hırvatistan Hava Kuvvetleri, Rafale’yi 2050’lerin başına kadar kullanmayı planlıyor.
Sırbistan’dan Rafale savaş uçağı tedariki
Geçtiğimiz aylarda Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen IDEX 2023 Savunma Sanayii Fuarında Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic basın mensuplarına açıklamalarda bulunmuştu. Vucic basına yaptığı açıklamada Rafale savaş uçaklarını tedarik etmeyi planladıklarını belirtmişti. Yapılması beklenen alımın maliyetinin ise yaklaşık 3 milyar dolar olacağını açıklamasında bulunmuştu.
Teslimatı önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan Rafale savaş uçaklarının Sırbistan’ın envanterinde bulunan Rus yapımı Mig-29 savaş uçakları ile değiştirilmesi bekleniyor. Belarus ve Sırbistan arasında imzalan bağış anlaşması çerçevesinde 2019 yılında Belarus, Mig-29 uçaklarının 4 adedini Sırbistan’a teslim etmişti.
2021 yılında ise 2 adet daha Mig-29 Sırbistan’a teslim edilmişti. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlaması nedeniyle yedek parça sıkıntısı yaşamaya başlayan Sırbistan alternatif uçak arayışına girmişti.

İlgili Olarak
Makine Mühendisliği ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Öğrencisi.
Teknoloji, Tarih, Dış Politika ve Savunma Sanayi Araştırmacısı.