Türkiye’nin yerli ve millî dağıtık mimarideki ilk hava savunma füze sistemi HİSAR O, Seri Üretim Projesi’ne yetenek kazanımı kapsamında basamak atlatacak ilk uzun menzil atışını başarı ile gerçekleştirdi. 14 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen Atışlı Test Faaliyeti kapsamında değerlendirmede bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, açıklamasında şunları söyledi:
“Millî mühendisliğimizin gücüyle semalarımızın teknoloji kalkanlarını da güçleniyoruz. HİSAR O, Seri Üretim Projesi’ne yetenek kazanımı kapsamında gerçekleştirilen atışlı test faaliyetinde, Seri Üretim Konfigürasyonundaki yeni nesil HİSAR O Bataryasından ateşlenen RF Arayıcı Başlıklı Füze ile hedef 40+ km’de direkt vuruş ile bertaraf edildi. Başkanlığımız tarafından başlatılan HİSAR Seri Üretim Projesi kapsamında; Atış Kontrol/Komuta Kontrol mimarisindeki performans artırıcı güncellemeler, IP haberleşme altyapısına geçiş, hedefi daha uzaktan tespit etme yeteneğine sahip yeni nesil radar, füze kapsamında gelişmiş güdüm/ kontrol yazılımları ve uzak menzil manevra yeteneklerini HİSAR O sistemlerine kazandırdık.
HİSAR O Sisteminin mevcut yeteneklerinin üzerine yeni nesil teknolojik kazanımları ile birlikte etkin olduğu menzilin artırılmasına yönelik faaliyetlere devam edeceğiz. Bu vesile ile gece gündüz çalışan, başarıya ulaştıran, yeni yetenekler kazandıran ASELSAN ve ROKETSAN mühendislerimizi, vatan evlatlarımızı gönülden tebrik ediyorum.”
ÇELİKKUBBE’nin omurgasını oluşturacak yeni nesil konfigürasyonundaki sistemlerin ilk parti sistem teslimatlarının, 2024 yılı sonuna kadar envantere girmesi hedefleniyor. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR ise resmi X hesabında yaptığı paylaşımda HİSAR-O artırılmış menzil atış testini “ASELSAN tuttu ROKETSAN vurdu!” ifadeleriyle paylaştı.
#ÇelikKubbe 🇹🇷
HİSAR O Artırılmış Menzil Atış Testi
Hedef: 40+ kilometre@aselsan tuttu, @roketsan vurdu! 🚀 pic.twitter.com/OcxnFi1NXE— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) August 15, 2024
HİSAR-O+ ve HİSAR-O+ RF
Yerli ve Milli imkânlarla geliştirilen HİSAR O+ Sistemi dağıtık ve esnek mimari yeteneğiyle nokta ve bölge hava savunma görevleri icra etmektedir. HİSAR O+ Sisteminin batarya ve tabur yapılarında teşkilatlanma alt yapısı bulunmaktadır. Sistem; Atış Kontrol Merkezi, Füze Fırlatma Sistemi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro Optik Sistem, Kızıl Ötesi Arayıcı Başlıklı Füze ve RF Arayıcı Başlıklı Füze unsurlarından oluşmaktadır.
Bu kapsamda 2023 yılının Ağustos ayında HİSAR O+ Hava Savunma Sistemi’ne RF arayıcı başlıklı füze yeteneği kazandırıldığı bilgisi paylaşılmıştır. HİSAR HSS’ler Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK) ihtiyacına binaen başlatılmıştır ve bu nedenle HİSAR füzelerinin son safha güdüm tevcihi IIR olarak belirlenmiştir. Proje hava ve deniz kuvvetleri tarafından takip edilmektedir çünkü her ne kadar KKK için başlatılmış bir proje olsa da hava ve deniz kuvvetlerinin de HSS ihtiyacı bulunmaktadır.
İlgili Olarak
Trakya Elektrik Elektronik Mühendisiliği Bölümü öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı.