Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından ele alınan ve adı belirlenen Çelik Kubbe ile Türkiye’nin katmanlı hava savunma sistemleri bir ağ yapısı altında birbirleriyle entegre çalışacak.
6 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde (SSİK) Türk Tipi Hava Savunma Şemsiyesinin adı “Çelik Kubbe” olarak belirlendi. Bu bağlamda Komite’de görüşülen Çelik Kubbe Projesi, katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların entegre çalışmasını yerli ve milli olarak temin etmekte.
İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre toplantıda, Türk savunma sanayiinin eriştiği seviye, gelecek hedefleri ve kritik projelere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Ayrıca yerli ve milli savunma sanayiinin desteklenmesine yönelik kararlılık da vurgulandı. Buna ek olarak Çelik Kubbe Projesi’nin ortak hava resminin oluşturulması, gerçek zamanlı olarak harekat merkezlerine ulaştırılması ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulması kabiliyetlerini kapsayacağı vurgulandı.
Halihazırda Türkiye uzun süredir kendi katmanlı hava savunma sistemi ailesini oluşturma yolunda kararlı adımlar atmakta. Bu bağlamda mevcut sistem ailesi içerisinde yer alan yakın hava savunma sistemleri, alçak ve orta irtifa sistemleri mevcut envanterde bulunmakta. Ailenin uzun menzilli hava savunma sistemi olan SİPER ise son düzlükte. Son olarak ASELSAN’ın yayınladığı 2023 faaliyet raporuna göre Kalkan Radarının yanı sıra SİPER projesinde kullanılan arama radarı da 2023 yılında ROBOSİM’de test edilmişti.
ASELSAN’ın başrolde olduğu proje kapsamında yayımlanan hava savunma şemsiyesi şemasında görüldüğü üzere İHTAR drone karşı tedbir sisteminden uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER’e kadar farklı sistemler yerini almış bulunmakta. Bu bağlamda projenin ilerleyen zamanlarda Deniz ve Hava Kuvvetleri birimlerinin katılımı ile daha müşterek bir hal alması da olası görülmekte.
Toplantıya ilişkin İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada “Ülkemize teknolojik üstünlük kazandıracak ürün ve sistemlerin geliştirilmesinde ihtiyaç duyulan insan kaynağı yetkinlik envanterinin geliştirilmesi, sektörde yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanarak değer oluşturulmasına yönelik Savunma Sanayiinde Millî Yetkinlik Hamlesi Projesi görüşülerek karara bağlanmıştır.” ifadeleri de yer aldı.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.