Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2019 yılı Milli Savunma Bakanlığı bütçesi için TBMM’de Plan Bütçe Komisyonu toplantısına katıldı. Akar toplantıda önemli açıklamalarda bulundu.
Hulusi Akar açıklamalarının başında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarına değindi: ” Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında 2.015 kilometrekare alan DEAŞ’tan temizlenmiş, yaklaşık 3.100 DEAŞ terör örgütü mensubu ile 550 civarında PKK, PYD, YPG terör örgütü mensubu etkisiz hâle getirilmiştir. Zeytin Dalı Harekâtı başlatılmış, fiilen 18 Mart 2018’de Afrin ilçe merkezinde kontrol sağlanmıştır. Harekât kapsamında 4.500’den fazla PKK, PYD, YPG terör örgütü mensubu etkisiz hâle getirilmiştir.”
Savunma Harcamaları
Akar NATO 2014 Galler Zirvesi’nde müttefik ülkeler ile birlikte takip eden on yıl içerisinde gayrisafi yurt içi hasılalarının en az yüzde 2’sini savunma harcamalarına, savunma harcamalarının da en az yüzde 20’sini ana silah sistemlerinin tedarikine ayırmalarını öngören savunma yatırımı taahhüdünün kabul edildiğini hatırlatarak sözlerine şu şekilde devam etti: “NATO’nun savunma harcamalarını hesaplama yöntemine göre, Türkiye’nin savunma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılasına oranı 2017’de yüzde 1,52 iken 2019’da bu oranın yüzde 1,58 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülmektedir. Türkiye’nin ana silah sistemleri harcamalarının savunma harcamalarına oranı 2017’de yüzde 30,60 iken 2019’da bu oranın yaklaşık yüzde 35 seviyesinde olacağı öngörülmektedir. Bu durum, kaynaklarımızı etkin ve verimli bir şeklide kullandığımızın önemli, güzel bir göstergesidir.”

Hava Savunma Sistemi Projeleri
Akar NATO ile ilgili konuşmasında ayrıca hâlihazırda bir İspanyol Patriot bataryası ve bir İtalyan SAMP-T bataryasının ülkemizde görev yaptığını belirtti. Devamında “aciliyet arz eden hava savunma sistemi ihtiyacımızın bir an evvel karşılanması maksadıyla, Rusya Federasyonu’ndan S-400 sistemleri tedariki için başlattığımız süreçte belli bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. 2019’da teslimi planlanan bu sistemlerle ülkemiz önemli bir hava savunma, füze savunma yeteneğine kavuşacaktır.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca, buna ilaveten, teknoloji transferi ve ortak üretim yoluyla kendi millî sistemlerimizi geliştirmek üzere başlattığımız çalışmalar kapsamında, müttefiklerimiz İtalya ve Fransa ortaklığı olan EUROSAM’la Ocak ayında Cumhurbaşkanı Eroğan’ın Fransa ziyareti esnasında Kavram Tanımlama Sözleşmesi imzalandığını belirtti.

Türkiye’ye ilk F35 Kasım 2019’da gelecek
Akar, F-35’ler konusunda Türkiye’nin 1999’dan bu yana çok taraflı sözleşme çerçevesinde ortağı olduğu ve tüm yükümlülüklerini eksiksiz, aksaksız yerine getirdiğini belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti: “İlk 2 F-35A uçağı 21 Haziran 2018 tarihinde teslim alınarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiş, 3 ve 4’üncü uçaklar ise Mart 2019’da teslim alınacaktır. İlk 4 uçağımız, 2020 sonuna kadar Türk pilotlarının eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’nde kalacak, müteakiben Türkiye’ye gelecektir. 5 ve 6’ncı uçaklar ise Kasım 2019’da Türkiye’ye intikal edecektir. 2018-2020 yılları arasında 13’ü pilot olmak üzere, toplam 332 personel eğitimlerini Amerika Birleşik Devletleri’nde alacaktır. 2020’den sonra pilot ve teknik personel eğitimleri 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı Entegre Eğitim Merkezinde tarafımızca verilecektir, ülkemizde verilecektir.”
Personel Sayısı
Akar Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarında hâlihazırda 397.762’si askerî personel, 38.274’ü sivil olmak üzere, toplam 436.036 kişinin görev yaptığını açıkladı.
Dost ve Müttefik Ülkelere Yardım
Askerî yardım ve güvenlik iş birliği kapsamında Bakanlığımızca 2018’de dost ve müttefik ülkelere 129 milyon Türk lirası tutarında hibe, satış, mübadele, tahsis ve/veya kiralama işlemi gerçekleştirildi. Ayrıca önümüzdeki dönemde 20 ülkeyle askerî-mali iş birliği anlaşması, 37 ülkeyle de nakdi yardım protokolü imzalanması planlanıyor.

ASFAT’ın Üretim Faaliyetleri
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü (ASFAT) ile ilgili açıklamalarına yeni tip T-155 Fırtına Kundağı Motorlu Obüsü (Fırtına-2) , T-155 Panter modern çekili obüs, F-35 uçağına ait F135 motoru depo seviyesi bakım kabiliyeti kazanımı, A400M nakliye ıçakları C seviyesi bakım kabiliyeti kazanımı, ATAK helikopterleri fabrika seviyesi bakım yeteneğinin kazandırılması, Leopard 2A4 tanklarına tanksavar silahlarına karşı yetenek kazandırılması ve Seyit Onbaşı Bomba Yükleme Aracı imalatı projelerinin ASFAT bünyesinde yürütüldüğünü açıklayarak başladı. Akar’ın açıklamaları şu şekilde devam etti: “Millî Savunma Bakanlığı tarafından tasarım patenti alınmış olan MİLGEM Projesi kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilk kaynağı gerçekleştirilmiş olan İ sınıfı fırkateynlerin 1’inci gemisi olan İstanbul’un blok inşa ve kızak üstü montaj faaliyetleri Burgazada ve Kınalıada korvetlerinin montaj ve donatım faaliyetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri için tedarik edilecek olan 4 adet korvetin ASFAT A.Ş. tarafından inşasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. “Yeni Tip (Havadan Bağımsız Tahrikli) Denizaltı Projesi kapsamında 3’üncü denizaltının gövde inşasına ve donatım faaliyetlerine devam edilmektedir. Ayrıca Burgazada’nın geçici teslimiyle birlikte projenin 4’üncü denizaltısı olan Aydınreis’in ilk kaynak töreni icra edilecektir. Bu projedeki kazanımlar Millî Denizaltı kapsamında inşa edilmesi hedeflenen yerli ve millî denizaltılar için güçlü bir referans olacaktır önümüzdeki günlerde.”
Milli Savunma Bakanlığı 2019 Bütçe Teklifi
Hulusi Akar konuşmasının sonunda 2019 bütçe teklifini şu şekilde açıkladı: “Millî Savunma Bakanlığı 2019 yılı bütçe teklifi 46 milyar 462 milyon 303 bin lira olarak huzurlarınıza getirilmiş bulunmaktadır. Millî Savunma Bakanlığı bütçemizin 18 milyar 289 milyon 780 bin Türk lirası tutarında ve yüzde 39,4 oranındaki bölümünü modernizasyon projeleri dahil olmak üzere mal ve hizmet alım giderleri oluşturmaktadır. Bu tutarın 10,8 milyar Türk lirası ise Türk Silahlı Kuvvetleri Stratejik Hedef Planı 2019 Yılı Modernizasyon Programı ihtiyaçları kapsamındaki projelere; 7,4 milyar Türk lirası da Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin barınma, beslenme, giyim gibi yasalarla belirlenmiş yasal istihkakları ile akaryakıt, yakacak, taşıma, ulaşım gibi tüketim mal ve hizmet alımlarına planlanmış bulunmaktadır.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.