Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yerli motorların test faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Millî Savunma Bakanlığı’nın 2022 yılı Bütçe Teklifi’nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Faaliyetlere ilişkin detaylı bir sunum yapan Bakan Akar, yerli motorların test faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi. MSB Hulusi Akar, konuşmasında konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Silah sistemlerini yakından ilgilendiren motor konusunda da kısa bilgi vermek istiyorum. Sizlerin de yakından takip ettiği üzere, savunma sanayi şirketlerimizin yaptıkları özverili çalışmalar neticesinde; füzeler için turbojet motor ve İnsansız Hava Araçları için yerli motorların seri üretimine başlanmıştır. Taktik tekerlekli zırhlı araçlar, Fırtına Obüsü, ALTAY Tankı, GÖKBEY ve ATAK helikopteri ile AKINCI İnsansız Hava Aracı için de yerli motorlar üretilmiş olup test faaliyetleri sürmektedir. Bunların yanı sıra, Elektrikli Zırhlı Muharebe Aracı Projesi kapsamında, zırhlı M113 aracına hibrit tahrik sistemi entegrasyonu tamamlanmıştır. Sistemin Fırtına Obüsü ve tanklara uygulanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”
SSB Başkanı İsmail Demir: Motor konusunda seferberliğimiz var
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 6 Eylül Pazartesi 2021’de TRT Haber canlı yayına konuk olarak, savunma sanayii projelerinde gelinen son aşamaları paylaştı. Demir, “Harekât ortamında durdurulamaz olmanız lazım. İletişiminizin kesilemez olması lazım. Hasım hedeflere ulaşmayı noktasal yapabilmeniz lazım. Bunları mümkün her türlü teknolojik çalışmayı yapıyoruz.” dedi.
Yerli motor projeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Demir, savunma sanayiinde daha önce 65 projenin bulunduğunu bugün ise 70 milyar doları aşan bütçede, 750’yi aşkın projenin olduğunu söyledi. Demir, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine yeni katılan AKINCI TİHA’nın ise gelişmeye devam edeceğini, çeşitli motor ve mühimmatla donatılacağını söyledi.
Savunma sanayinde motor geliştirmenin uzun bir süreci kapsadığını belirten Demir, “Tank motorumuz şu anda testte çalışıyor. İHA motorlarımız kullanılmaya başlandı. Helikopter motorumuzun ilk prototipleri çıktı. Motor konusunda bir seferberliğimiz var.” diye konuştu.
Altay tankı motoru için Kore ile imzalar atılacak
Antalya’da düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı ’21 sırasında T.C. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Altay ana muharebe tankının güç grubuna yönelik de açıklamalarda bulundu.
Altay tankı seri üretim projesindeki ana yüklenici BMC’nin Altay tankının güç paketi üzerinde çalışmak üzere iki Koreli şirketle anlaşmaya vardığı ifade edilmişti. T.C. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından açıklandığı üzere Altay Tankı motoru tedarikine ilişkin niyet beyanı Koreli muhataplarca imzalanmıştı. Demir açıklamasında güç grubunda alternatif ülkelerden birinin Kore Cumhuriyeti olduğunu belirterek salgın nedeniyle süreçte ciddi bir yavaşlama olduğunu hatırlattı. Kore’deki yasal sürecin tamamlanmasının ardından imzaların atılması bekleniyor. Demir, 2022 yılı Şubat ayı içinde Ankara’da Koreli muhataplarla yüz yüze görüşme planlandığını da açıkladı.
Milli TEI TS1400 motorunun sertifikasyonu 2023’ten önce tamamlanacak
A Haber’de Sebep Sonuç programına katılan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, TEI’nin devam eden havacılık motoru projeleri hakkında bilgi verdi. Sunucu Melih Altınok’un sorularını yanıtlayan Akşit, stüdyoya getirilen motorlar üzerinden kullanılan tasarım teknikleri ve imalat süreçlerine de değindi.
Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru olan TS1400 Turboşaft motoru üzerine açıklamalarda bulunan Akşit, Motorun olgunlaştırma ve sertifikasyon süreçlerinin devam ettiğini ifade etti ve sertifikasyonun motorun bir insan taşıyacak araç olduğu için hummalı bir süreç olduğunun altını çizdi, sertifikasyonun ne zaman tamamlanacağı sorusuna ise 2023 öncesi için gayret gösterildiği cevabını verdi.
ROKETSAN’IN SOM ve ATMACA füzelerine yerli ve milli turbojet motor
Roketsan ve Kale ARGE arasında Turbojet Motor Tedariki ve Entegrasyonu Projesi Sözleşmesine dair imzalar 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’te gerçekleştirildi. İmza Törenine Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan ve Kale ARGE yetkilileri katıldı. Bahse konu sözleşmeyle, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan SOM ve ATMACA projeleri kapsamında, Roketsan’ın ürettiği füzelerde Kale ARGE’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği turbojet motorlar kullanılacak.
İlgili Olarak
Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü ile MKE A.Ş. arasında E-ZMA tedarik sözleşmesi imzalandı