Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, 25 Temmuz 2022 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili ve bölgesel konular ele alındı.
Bakan Akar ve Bakan Austin; Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı, terörle mücadele, Türkiye- Yunanistan ilişkileri ve F-16 tedariki başta olmak üzere savunma ve güvenlik konularında bilgi ve görüş alışverişinde bulundu.
ABD Temsilciler Meclisi’nden Türkiye’ye F-16 satışına engelleme adımı
Frank Pallone tarafından sunulan bahse konu tasarı, yeni F-16 savaş uçaklarının ve F-16 modernizasyon kitlerinin Türkiye’ye ihracını yasaklamakta. Bu bağlamda tasarı ABD Başkanı’na ulusal çıkarlara hizmet ettiği ve Yunan hava sahasının ihlal edilmeyeceği garantisi sunmaması halinde Türkiye’ye F-16 satışını yasaklamakta.
Tasarının oylaması geçtiğimiz günlerde oylamanın kayıt altına alınma talebi sebebiyle ertelenmişti. 14 Temmuz 2022 tarihinde yapılan oylamada ise oy veren tüm üyeler kayıt altına alınmış oldu. Savunma Sanayii araştırmacısı Arda Mevlütoğlu tarafından aktarıldığı üzere tasarı, NDAA 2023 taslağına girecek.
NDAA’nın Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından hazırlanan taslakları bulunmakta. Bu bağlamda NDAA’ların karma komisyonda birleşip tek bir taslağa dönüştürülüp Başkan’ın onayına sunulduğunu aktaran Mevlütoğlu, Başkan’ın veto hakkının hala elinde olduğunu aktarmakta.
ABD Kongresi, Türkiye’ye F-16 satışına açık olduğunu bildirmişti
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Gregory Meeks Defence News’e verdiği demeçte: “Rusya’ya karşı bizimle çalışan Türkiye ve diğer ülkelerle iletişim halinde olup birlikte çalışmalıyız. Türkiye doğru yönde hareketler gösterdi. Bazı şeyler bizi zaman zaman rahatsız etse de Türkiye ile çalışmamız gereken başka konular var.” ifadelerini kullanmıştı.
F-16 satışına ilişkin olumsuz yaklaşımlar da bulunmaktaydı
Defence News’e konuşan Demokrat Bob Menendez: “Bir noktada Türkiye’nin beklediğimiz NATO müttefiki olup olmadığına karar vermemiz gerekiyor. Bir çok şeyde çıkarlarımıza aykırı şekilde hareket ediyor. Bence yönetim, Türkiye’nin olmasını istediğimiz yönden bakmayı bırakmalı ve Türkiye’nin Erdoğan’ın emrinde olduğunu anlamalıyız.” demişti.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı