TUSAŞ’ın GökVatan dergisinin 139. sayısı Şubat ayında çıktı. Şubat ayı dergisinde yer alan birçok gelişmenin yanında yakın zamanda ses duvarını aşarak önemli bir aşamayı daha tamamlayan HÜRJET jet eğitim uçağının bu sürece dair detaylarına da yer verildi. 21 Ekim 2024 tarihinde saat 09.45’te Mürted Hava Meydanı’ndan havalanan HÜRJET jet eğitim uçağı, ses duvarını aştı.
Söz konusu uçuşta 38 dakika havada kalan, süpersonik hıza ulaşan ilk yerli ve millî uçak olarak tarihe adını bir kez daha yazdıran HÜRJET, kontrollü bir şekilde iniş gerçekleştirdi. İlk uçuşunu 25 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştiren HÜRJET’in birinci prototipi, şimdiye kadar 150’nin üzerinde test faaliyetini geride bırakmış durumda.
Bu başarıyla önemi bir kilometre taşını tamamlayan HÜRJET, kısa bir süre önce de 2 kez gerçekleştirdiği uluslararası uçuşuyla ses getirmişti. Mısır’a uçarak giden ve ülkede yer alan Giza Piramitleri’nin üzerinde yaptığı gösteri uçuşuyla Afrika kıtasına damga vuran HÜRJET’in yüksek hız ve yüksek irtifa testleri devam etmekte.
HÜRJET’e yönelik çalışmalar, 2017 yılının Ağustos ayında Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi kapsamında başlatıldı. 2018 yılının Nisan ayında kavramsal tasarımı, 2019 yılında ön tasarım faaliyetlerinin tamamlandığı proje çerçevesinde, 2021 yılı Şubat ayında kritik tasarım çalışmaları sona erdi.Yaklaşık 8 bin parçadan oluşan HÜRJET için parça üretimine 2021 yılı Ocak ayında başlandı. Üretilen parça ve ekipmanlar, son montaj hattında uçaktaki yerini aldı. HÜRJET, 25 Nisan 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Savunma Sanayi Başkanlığı’nın (SSB) koordinasyonunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla 2017 yılında başlatılan proje kapsamında, TUSAŞ tarafından yerli ve millî imkânlarla üretilen HÜRJET Jet Eğitim Uçağı; tek motorlu, tandem oturma düzenine sahip ve modern aviyonik kokpite sahip bir konfigürasyonda tasarlandı.
HÜRJET’in 2. prototipi havada!
HÜRJET’in 2. prototipi, şehitlerimizin isimleriyle birlikte ilk uçuşunu 10.000 feet irtifada, 200 knot hıza ulaşarak ve 26 dakika havada kalarak icra etmişti. İlk prototip ile 45 bin feet irtifaya ulaşarak ses hızını aşan HÜRJET, ikinci prototipinin ilk uçuşunda 10 bin feet irtifada 200 knot hızla ilk uçuşunu gerçekleştirmişti.
🔴🇹🇷HÜRJET'in 2. prototipi havada!
🔸HÜRJET'in 2. prototipi, şehitlerimizin isimleriyle birlikte ilk uçuşunu 10.000 feet irtifada, 200 knot hıza ulaşarak ve 26 dakika havada kalarak icra etti
📎@TUSAS_TR pic.twitter.com/C1Rzz3T92A— Defence Turk (@Defence_Turk) November 12, 2024
23 Ekim’de TUSAŞ’a yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olan TUSAŞ personelleri Zahide Güçlü Ekici, Hasan Hüseyin Canbaz, Atakan Şahin Erdoğan, Cengiz Coşkun ve Murat Arslan’ın isimleri, ikinci prototipte yer aldı. Terör saldırısının ardından, TUSAŞ’ın “daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz” ifadeleri, sadece bir slogan değil, Türk savunma sanayisinin kararlılığını ve direncini simgeleyen güçlü bir mesaj haline geldi.
HÜRJET’in ikinci prototipinde bazı değişiklikler ise göze çarpmıştı. Bu bağlamda HÜRJET’in hava alıklarında ve burun kısmındaki farklılıklar göze çarptı. Ek olarak kanatlarda bulunan füze lançerleri, HÜRJET’in ikinci prototipinin mühimmat testlerine başlayacağının sinyali olarak yorumlandı.
İlgili Olarak

Defence Turk Editör. İstinye Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı