Güney Kore, K1 AMT’nin “insansız” bir sürümünü geliştirmek için Hyundai Rotem ile bir sözleşme imzaladı
Güney Koreli Hyundai Rotem, ana muharebe tankları ve kundağı motorlu obüs sistemi gibi Kore Cumhuriyeti Ordusu zırhlı araçlarını insansız kara araçlarına dönüştürebilecek teknolojileri geliştirmek için ana yüklenici olarak seçildi. Güney Kore savunma lideri Hyundai Rotem, K1 ana muharebe tankının uzaktan veya otonom olarak çalıştırılmasını sağlayacak teknolojiler geliştirmeyi hedefliyor. Geliştirilecek otonom tankın test aşamasının 2024 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.
Prototip bir “tank-drone” geliştirme süreci iki aşamada devam edecek. Birinci aşama, genellikle Güney Kore ordusunun savaş araçları için kullanılabilecek uzaktan kumanda teknolojilerinin geliştirilmesidir. İkinci aşama ise, teknolojik çözümlerin doğrudan K1 tankının prototipleri üzerinde test edilmesi. Özellikle, otonom formatta geliştirlicek tankın, bağımsız hareket etme, düşman hedeflerini bulma ve vurma yetenekleri test edilecek. Bu araştırma ve geliştirme çalışmasının her iki aşamasının da 2024 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. İnsansız teknoloji üzerindeki çalışmaların, Amerikan tankı M1 Abrams’ın güncellenmiş Güney Kore varyantı olan temel K1 modifikasyonunun tanklarında yapılacağı belirtiliyor.
Hyundai Rotem, Güney Kore Ordusu’na İKA sağlayacak
Güney Koreli Hyundai Motor Grubu’na bağlı Hyundai Rotem, malzeme taşıma, savaş alanında keşif yapma ve yaralı kurtarma gibi kabiliyetlere sahip çok maksatlı insansız araçların tedariki için seçilmişti. Araç, uzun mesafeden hedefleri izleme veya vurma yeteneğine sahip olmak için uzaktan kumandalı bir silah istasyonuyla donatılmış vaziyette. Hyundai Rotem’in elektrikli tahrik sistemine sahip altı tekerlekli ve iki ton ağırlığındaki aracı, kızaklı bir direksiyon sistemi ile zorlu sürüş için havasız lastikler ve 360 derece dönebilme kabiliyetine sahip.
Hyundai Rotem, askerî ve sivil kullanım için ek insansız araçlar geliştirmeyi planlıyor. Kasım 2019’da KT, 5G tabanlı İKA’lar ile kullanılmak amacıyla bir kontrol kulesi platformu ve uzaktan işletim sistemi geliştirmek için Hyundai Rotem ile ortaklık kurmuştu.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Güney Kore yerli LPX-II ‘Hafif Uçak Gemisi’ programına resmen başladı
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi, Savunma Sanayii takipçisi