Mehmet Ali Kula
IDEF’21 fuarına katılan Makine Kimya Endüstrisi (MKE), Sarsılmaz, Kale Kalıp, Transvaro, Aselsan Sivas, System Defence ve birçok firma yeni ürünlerini tanıttı. MKE, fuarda MAM-15 anti materyal keskin nişancı tüfeği, KN-12 8,59 keskin nişancı tüfeği, MMT 7,62 mm makineli tüfek, MPT76MH ve MOT919 makineli tabancayı sergiledi. Pikatini raya ve teleskopik dipçiğe sahip olan, 12,7×99 mm mühimmat kullanan MAM-15 anti materyal keskin nişancı tüfeği seri üretime hazır hale gelmiştir. Pikatini rayına ve yanak ayarlı katlanabilir dipçiğe sahip olan KN-12 keskin nişancı tüfeği, 8,59 mm ve 7,62 mm mühimmat kullanmakta ve kurma kolu mekanizması ile çalışmaktadır. Rus makineli tüfekleri gibi sağdan şerit beslemeli olan ve 7,62 mm NATO mühimmatı kullanan MMT makineli tüfeğinin kalifikasyon testleri devam etmektedir.
Üst gövde üstünde ve el kundağında pikatini raya ve teleskopik dipçiğe sahiptir. MPT76MH, MPT76 piyade tüfeğinin hafifletilmiş sürümüdür. Namlu ve gövde inceltilmiş, 12 kademeli dipçik 5 kademeli ile değiştirilerek el kundağı MPT55’tekine benzetilmiştir. MOT919, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TSK’nın makineli tabanca ihtiyacına göre tasarlanmıştır ve 9×19 mm mühimmat kullanır.
IDEF’21 Piyade Sistemleri Gelişmeleri çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 7’inci sayısında.
Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.
Sarsılmaz yeni ağır makineli tüfeği SAR127 ve yeni saldırı tüfeği SAR56’yı fuara getirdi. SAR127 12,7 mm mühimmat kullanan mayon beslemeli makineli tüfektir. CANiK, “yerli” M2 QCB’yi ilk kez fuarda sergiledi. Fuarda büyük bir ilgi gören M2 QCB’nin dakikada 600 atım ve 850 adet atım atan versiyonu tanıtıldı. Bir sonraki fuarda dakikada 1100 atım atan modelinin getirileceği firma yetkilileri tarafından ifade edildi. Transvaro, füzyon gece görüş gözlüğü ve holografik optiğini tanıttı. Füzyon gece görüş gözlüğü Qeye 007-B18x hem termal görüntü hem de gece görüş görüntüsü sağlamaktadır. Gözlük 24 derece alanda termal görüntü sağlarken, 40+2 derece gece görüş görüntüsü sağlamaktadır. Aselsan Sivas, Holobright holografik optik ve füzyon gece görüş dürbününü tanıttı. Holobright optiğin, 10 bin saat çalışma ömrüne sahip olduğu ifade edildi. Füzyon gece görüş dürbünü aynı anda termal görüntü ve gece görüşü sağlayabilmektedir. 2018 yılında kurulan System Defence ilk ürünlerini IDEF’21 fuarında gösterdi. MFR56, R56 ve A9 tabancalarını sergiledi. MFR56, hem şarjör beslemeli hem de mayon beslemeli olarak çalışan bir makineli tüfek olarak öne çıkmaktadır. Makineli tüfek namlusu kullandığından ve yüksek kalitede alüminyum (7075 alüminyum) gövdeden oluştuğu için 4,2 kg ağırlığa sahip olan silah üst gövdenin değişmesiyle saldırı tüfeğine dönüşebilmektedir.
Yazının devamı için lütfen giriş yapın veya kaydolun
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı