Fransa tarafından İHA’lara karşı geliştirilen ARLAD, son atış testini başarıyla tamamladı.
Fransa Ordu Teknik Birimi [STAT], bir konvoyu insansız hava araçları ve mühimmat tehdidine karşı koruyabilecek bir yeteneğe sahip olabilmek için 2020 yılında ARLAD projesini başlatmıştı. Projenin başlangıç kararının Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan’ın İHA’ları başarılı bir şekilde kullanmasından sonra alındığı belirtilmekteydi.
2021 yılının Mayıs ayında, eski Silahlanma Genel Delegesi [DGA/Délégué général à l’armement], Senato’daki bir toplantı sırasında, ARLAD projesinin artık “acil durum operasyonlarının” bir parçası olduğunu belirtmişti. Ek olarak delege, sistemin drone algılama radarı, 12.7 mm’lik bir makineli tüfek ve bombaatar ile donatılmasının planlandığını açıklamıştı.
Ancak Air & Cosmos’a göre 12.7 mm’lik makineli tüfekler, İHA’ların yok edilmesini garanti etmek için yetersiz kaldı. Bu nedenle ARLAD, Heckler & Koch tarafından tedarik edilen 40 mm’lik bombaatar ile donatıldı. Ek olarak sistem, FLIR Systems tarafından geliştirilen ve 2.500 metre mesafeden bir mini İHA tespit edebilen MILAD [Means Interarmes de Lutte Anti-Drones] ile donatıldı.
Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly, 2021 yılında İHA’lara karşı bir proje geliştirilmesinin yüksek önem arz ettiğini açıklamıştı. Geliştirilen İHA karşıtı sistemlerin Fransa’da yapılacak olan 2024 Olimpiyat Oyunları ve 2023 Rugby Dünya Kupası müsabakalarında konuşlandırılması planlanıyor.
Mini/Mikro İHA’ların imhası için geliştirilen yerli çözüm: Şahin
Mini/Mikro İHA’ların imhası için geliştirilen ŞAHİN 40 mm Fiziksel İmha Sistemi ilk kez 2022 yılının Temmuz ayında envantere girmişti. ŞAHİN, ATOM 40 mm Yüksek Hızlı Akıllı Bombaatar Mühimmatı kullanan römork üzeri taretli bir fiziksel imha sistemidir.
İki eksende bağımsız hareket yeteneğine sahip hassas stabilize yönlendirici üzerinde gelişmiş elektro-optik kameralar kullanan ŞAHİN, otomatik hedef tespit ve takibi yapabilmekte; radar veya komuta kontrol sistemlerine bağlanarak angajman alabilmektedir. Uzaktan komuta edilebilen ŞAHİN, mini ve mikro İHA’lara karşı 700 metre etkili menzile sahiptir.
Sınır güvenliği, kritik tesislerin korunması ve İHA tehditlerine karşı hava savunma ŞAHİN’in başlıca kullanım alanlarıdır. Komuta kontrol unsurlarınca toplanan hedef bilgisi hızla en uygun silaha yönelik bir angajmana dönüşmekte bu noktadan sonra hedefin takip ve imhasına yönelik süreç başlamaktadır.
İlgili Olarak
Rus birlikleri İHA’lara karşı Harpoon-3 sistemini kullanıyor
Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı