23 Ekim 2020 tarihinde Kiev’de gerçekleşen bir basın toplantısında, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky, ikinci An-225’in, Türkiye’nin yardımıyla tamamlanabileceği açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin, Ukrayna devlet teşebbüsü olan Antonov şirketinin yapımına devam edilen ikinci An-225 gerçekleştirmesi için finansal destek sağlayabileceği ifade edildi. Konu, 23 Ekim 2020 tarihinde, Kiev’de gerçekleşen bir basın toplantısında, Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky tarafından dile getirildi. Defence Express tarafından aktarıldığı üzere, Başbakan Yardımcısı Oleg Urusky, “İkinci An-225, Türkiye’nin yardımıyla tamamlanacak.” ifadesinde bulundu.
Türkiye’nin, daha çok stratejik nakliye uçaklarıyla ilgilendiğini belirten Ukrayna tarafı, maalesef An-124 konusunda yardımcı olamayacaklarını ve var olanlara da kendilerinin ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Oleg Urusky, Türkiye’nin de istekli olması halinde ‘Rüya’ (Mriya) olarak tanımlanan An-225 için “Bir ‘rüyayı’ teorik olarak tamamlayabiliriz ve yatırımcıların ilgisi olursa aynı şeyi pratikte yapabileceğimize inanıyorum.” açıklamasında bulundu.
2019 yılında, ikinci An-225 uçağının inşasının tamamlanması için yaklaşık 300 ila 400 milyon dolar arasında bir fona ihtiyaç duyulacağı belirtilmişti. Ardından, bahse konu gereklilik için Çin’li bir şirketin desteğe hazır olduğu da bildirildi. Ancak daha sonrasında yaşanan gelişmeler sonucunda Çin girişimlerinin devam etmediği ifade edildi. Söz konusu ikinci ‘rüya’ olan An-225 uçağı ise henüz bitmemiş olarak Antonov fabrikasındaki yerinde duruyor.
An-225 ‘Rüya’ (Mriya) Hakkında
‘Rüya’ olarak tanınan An-225, yine Antonov tarafından geliştirilmiş olan An-124’e dayanıyor. Sovyetler Birliği zamanında geliştirilen An-225, uzay çalışmaları için geliştirilen Buran Uzay Mekiği’ni taşımak amacıyla geliştirilmiştir. An-124’ün daha büyük bir modeli olan An-225, dünyanın en büyük uçağı olmakla ünlüdür. Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra ilgili çalışmalar devam etmediği için bir kenara atılan An-225, 2000’li yıllara doğru yeniden gökyüzüyle buluşmaya hazırlanmıştır. Kargo taşımacılığında kullanılabileceği düşünülen An-225, 2001 yılında gökyüzüyle yeniden buluşmuştur.
Ayrıca, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından önce başka bir An-225’in yapımına başlandığı biliniyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından yarım kalan ikinci ‘rüya’ hâlâ tamamlanamadı. Yetkililer, ikinci An-225’in %70 oranında bittiğini ifade ediyor. Söz konusu uçak, Kiev’deki hangarında tamamlanmayı bekliyor.
Ukrayna’nın Türkiye’ye Ziyareti
An-225 ile ilgili konunun, Ukrayna’nın Türkiye’ye 16 Ekim 2020’de gerçekleştirdiği ziyarette gündeme geldiği bildirildi. Hatılanacağı üzere 16 Ekim 2020 tarihinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, beraberindeki heyet ile Türkiye’ye gelmek üzere yola çıkmıştı. Zelenski’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret edeceği ifade edilmişti. Ayrıca, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, bir dizi anlaşmanın imzalanacağını da aktarmıştı. İmzalanacak bahse konu anlaşmaların savunma ve güvenlik konularını içereceği de ifade edilmişti.
Yapılan görüşmeler sonucu, iki ülke arasında “Savunma Sanayii Projeleri Kapsamında Niyet Beyanı” imzalandı. Bu kapsamda, Türkiye ile Ukrayna’nın savaş gemileri, İHA’lar ve her tipteki türbin motorlarının inşası için ortak projeler başlatma ve uygulama yönünde niyetlerinin bahse konu belgede yer aldığı aktarıldı.
İş Birliği için Ortak Projeler
Ukrayna tarafından Türkiye ile imzalanan anlaşmalara ilişkin yapılan açıklamada, uzun vadeli iş birliği kurma arzusunu yönelik olarak; Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran ve Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir tarafından Ukrayna Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı namına savunma sanayii programlarını geliştirme ve savunma yeteneklerini güçlendirme ve karşılıklı saygıya ve birbirlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurmaya dayalı “Savunma Sanayii Projeleri Kapsamında Niyet Beyanı” imzaladığı aktarılmıştı.
İlgili Olarak
Ukrayna ile Türkiye korvet, motor, SİHA ve hava savunma sistemleri üretecek