TUSAŞ tesislerindeki Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET Projesi kapsamında üretimi devam eden hava aracının parçasını imzaladı. TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, devam eden Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET Projesine ilişkin, “İnşallah, 2022’de HÜRJET’imiz uçmak için kanatlarını açacak.” demişti. Kotil, yer testlerinin bu yıl içerisinde biteceğini açıklamıştı. Malezya tarafından yapılan ihalede iyi durumda olduklarını belirten Kotil, “İnşallah Malezya’ya 18 adet HÜRJET satacağız.” demişti.
HÜRJET projesi ile ilgili olarak daha önceden Kotil, Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET’in 2022 yılı başında yer testlerine başlayacağını açıklamıştı. Yer testlerini takip eden süreçte yine 2022 yılında ilk uçuşun gerçekleştirileceğini aktaran Kotil, 18 Mart 2023 tarihinde HÜRJET’in daha olgun bir şekilde uçuş icra edeceğini açıklamıştı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk jet eğitim uçağının ise 2025 yılında teslim edileceğini söyleyen Kotil, silahlı versiyonuna (HÜRJET-C) yönelik çalışmaların 2027 yılına kadar sürebileceğini ifade etmişti.
HÜRJET’in çok maksatlı amfibi hücum gemisi ANADOLU’ya konuşlandırılmasına yönelik soruya Kotil, çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, “HÜRJET stall hızı düşük bir uçak olacağından TCG Anadolu’ya inmesi mümkün, stall hızını değiştirmek gerekiyorsa da kanat yapısında da bir değişiklik yapılması gerekir.” açıklamasında bulunmuştu.
Kritik Tasarım Gözden Geçirme faaliyetleri tamamlanan HÜRJET’in detay parçaları ve montaj takımları tezgâhlardaki yerini aldı. 2021 yılı içinde montaj sürecinin olgunlaşması, hava aracının “ete kemiğe bürünmesi” bekleniyor.
Üzerinde çalışılması planlanan konfigürasyonlar; Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde Karşıt Kuvvet Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız), Akrobatik Gösteri Uçağı, Uçak Gemisi Uyumlu Uçak olarak belirtiliyor. Proje kapsamında iki adet uçabilir prototip uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir adet statik ve bir adet yorulma test uçağı üretilmesi planlanıyor.
Ön Tasarım Fazı tamamlanmadan önce uçağın aerodinamik yüzeyinin doğrulanması için Statik-1 rüzgâr tüneli testleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu süreçte öncelikle Prototip-1 uçak için konfigürasyon belirlenerek, tüm sistem tedarikçileriyle toplantılar düzenlendi. Sistem yerleşim çalışmaları hızlandırılarak, uçak yapısı oluşturulmaya başlandı. Kritik tasarım ve analiz faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin ardından, 2021 Şubat ayı sonunda Kritik Tasarım Fazı başarıyla tamamlandı.
İlgili Olarak
Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET’in yer testleri 2022’de bitecek
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.