Devam eden projelerdeki aksaklıklar sonucu Kraliyet Donanması’nın suüstü muharip gemi sayısı ciddi oranda azalacak
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta yayımlanan 2027 Araç ve Teçhizat Raporu’nda Kraliyet Donanmasının Suüstü Filosu’nun bel kemiğini oluşturan muharip gemilerinin sayısının 15 indireceği belirtildi. Donanmada hâlihazırda envanterde bulunan uçak gemileri, amfibi gemiler ve mayın harbi gemilerinin dışında 6 adet muhrip ve 13 adet fırkateyn bulunmakta. Planlanan kuvvet küçültmesine uzmanlar tepki gösterdi.
2023 yılında hizmete girmesi beklenen modern Type 31 sınıfı fırkateyn projesinin 4 yıl sekmeye uğraması ve müteakiben bu gemilerin Type 23 sınıfı fırkateynlerin yerini alması planlanırken, Type 23 sınıfı fırkateynlerin hizmet dışına çıkartılmasına başlanacak yıl olan 2023’de bir değişikliğe gidilmedi. Bu durumda, ilk Type 31 sınıfı fırkateyn hizmete girene kadar Kraliyet Donanması’nda görev yapan fırkateyn sayısı 9’a düşecek. Uzun vadede hizmet dışına çıkartılması planlanmayan modern Type 45 sınıfı muhriplerin sayısı da eklendiğinde İngiliz bahriyesinin suüstünde ana vurucu gücünü oluşturan toplam muhrip ve fırkateyn sayısı 15’e düşecek.

İngiliz The Sun gazetesine konuşan Kraliyet Donanması eski komutanı Oramiral Lord West (E) bu durumun donanmayı dünya bahriyeleri arasında ikinci sınıf bir konuma düşüreceğini belirtti. Ora. West açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Gemi sayısının üçte birinin bakım, bir diğer üçte birinin ise eğitim faaliyetlerine ayrıldığı göz önünde bulundurulduğunda görev icra edebilecek tam operasyonel kabiliyetteki gemi sayısı 5 olacak. İngiltere gibi bir ülke için beş muharip gemi ulusal bir utanç kaynağı.”
Muadil ülkelerin muharip suüstü unsurları ile bir kıyaslama yapacak olursak Amerika Birleşik Devletleri 90 adet gemiye sahipken, Çin 88 adet, Rusya 26 adet ve Hindistan 23 adet fırkateyn ve/veyahut muhrip bulundurmakta.
Teslim tarihi dört yıllık bir sekmeye uğrayan Type 31 sınıfı fırkateyn projesi, inşası devam eden Type 26 sınıfı fırkateynlere (Küresel Muharip Gemi Projesi) kıyasla silah sistemleri ve maliyet açısından düşük seviyede bir çözüm sunacak olan bir gemi olarak Type 26 projesine paralel olarak yürütülüyor. Gemi başına yaklaşık olarak 300 milyon dolar gibi bir maliyetle devam eden diğer projelere kıyasla Type 31, karakol görevleri ve kolluk harekâtları için daha az maliyetli bir çözüm olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda bu şekilde daha modern ve gelişmiş bir platform olan Type 26 sınıfı fırkateynlerin görev esnekliği açısından müsrif kullanımının da önüne geçilecek.
