Uğur böceğinden hallice cihazı 2016 ve 2017’de envaterden peyderpey kaldıran İngiliz ordusu, Black Hornet İHA’larını tekrar kullanmaya ve hatta daha fazla satın almaya karar verdi.
İngiliz ordusu mevzubahis cihazları Personal Reconnaissance System, yani Kişisel Keşif Sistemi, olarak sınıflandırıyor ve STRIKE tecrübelerine göre azami verim almak için İHA’ların otuzlu takım halinde çalışması gerektiğini ifade ediyor. STRIKE tecrübeleri, İngiliz ordusunun 2020’ye kadar işler bir “Vuruş Tugayı” teşkil etmek maksadıyla uygulamaya koyduğu sürecin adı. 2018’de süreci izleyen gözlemciler, birliğin Black Hornet olmadan yeniden organize edilmesinin insansız keşif kabiliyetine ket vurduğunu not düşmüş.
2017’den bu yana Black Hornet’in iki yeni varyantı piyasaya sürüldü: Birincisi gece görüş ile donatılmış varyant, diğeri ise görev ihtiyacına göre donatılabilecek modüler sistem. Ayrıca Black Hornet’i imal eden Prox Dynamics firmasını satın alan FLIR, cihazı kara araçlarından göreve çıkabilecek kabiliyete eriştirecek saklama ve şarj birimini üretti.
İngiliz ordusu otuz adet Black Hornet tedariğini cihaz başına $60,000 ödeyerek toplam $1,8 milyona yapacak.
Cihaz hakkında tahmin etmesi çok kolay olmasına rağmen pek de üstüne tahmin yürütüldüğü kadar gündeme gelmeyen dezavantaj ise hafifliği ve küçüklüğünün rüzgara karşı düşük dirence sebep olması. Birtakım geridönütlere göre harekatta görevli personeller başka ve nispeten biraz daha ağır bir İHA’nın rahatlıkla görev yapabileceği rüzgar koşulunda Black Hornet ile yarı yolda kalmış. Yine de cihaz hakkında olumlu geridönütler çok daha fazla, kullanıcılar üründen memnuniyet duyuyor.
Black Hornet nano İHA, Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından da kullanıyor. Black Hornet hakkında detaylı bilgi almak için bağlantıyı açabilirsiniz.
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.