‘Astra’ Projesi kapsamında geliştirilen Nexus savaş bulutunun ‘yeni nesil hava kuvvetleri’ geliştirme çabası için yeni bir kilometre taşına ulaşıldı
İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkanı yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık tarafından gelecekteki tüm uçakları ve diğer platformları ağa bağlamak için geliştirilen ‘savaş bulutunun’ artık operasyonel olarak kullanılmaya hazır olduğunu duyurdu.
Londra’daki Hava ve Uzay Gücü Derneği’nin Küresel Hava Şefleri konferansında konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Mike Wigston, ‘Astra’ Projesi kapsamında geliştirilen Nexus savaş bulutunun ‘yeni nesil hava kuvvetleri’ geliştirme çabası için kilometre taşı olduğunu vurguladı. Wigston konuya ilişkin açıklamasında, “Herhangi bir platformdaki herhangi bir sensörden gelen veriler artık herhangi bir kullanıcıya ışık hızında işaretlenebilir.” ifadelerine yer verdi.
Savaş bulutunun artık operasyonel olarak hazır olduğuna dair haberler, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin çok alanlı operasyonlar için havadan bilgi ağı olarak bir Airbus Voyager tanker-taşıma uçağında Nexus ile deneyler yaptığını açıklamasından yaklaşık 12 ay sonra geldi.
Babel Fish VII deneyi, Nexus veri platformunu, Deckard adlı bulut tabanlı bir uygulamanın ve Raven adlı mikro dijitalleştirilmiş bir sunucunun yanı sıra bir Voyager’a yerleştirdi. Bugüne kadarki Babel Fish etkinlikleri, 4. nesil Eurofighter Typhoon ile 5. nesil Lockheed Martin F-35B Lightning II savaş uçakları arasında bilgi paylaşımı ile ilgili olsa da, en son gerçekleştirilen test serisi, havadaki farklı hava sistemlerinin birbirlerine bağlanma ve iletişim kurma kabiliyetlerini incelemeye yönelikti.
Nexus’u barındıran Babel Fish testleri, 2019 yılında kurulan ve Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait olan Rapid Capabilities Office (RCO) Air Information Experimentation (AIX) programı tarafından gerçekleştirilmiştir.

Savaş bulutu
Kısıtlı ve zorlu bir savaş alanında karşılaşılan en kritik zorluklardan biri, tüm alanlarda bağlantı kurma ve güvenli iletişim kurma yeteneğidir. Savaş alanı, müşterek çalışılabilirlik ve doğru kararların alınması için çok çeşitli ve dinamik veri setlerine sahiptir. Çok alanlı operasyonlar için doğru zamanda doğru bilgiye sahip olmak, operasyonların iyi entegre edilmiş ve esnek yeteneklerle yürütülmesini sağlamakla ilgilidir. Bu zorluklara yanıt vermek için tüm alanlarda daha entegre, daha dijitalleştirilmiş, daha işbirlikçi ve çevik bir operasyonel ortam yaratılabilmesi için çalışmalar yürütülürken savaş bulutu kavramı ortaya çıkmıştır.
Savaş bulutu; bulut tabanlı teknolojileri kullanan hava, kara, deniz, uzay ve siber alanlar arasında merkezi olmayan, siber güvenlik açısından dirençli, işbirliğine dayalı bir bilgi ağıdır. Tüm etki alanlarındaki tüm güçler için ağları birbirine bağlayarak gerçek zamanlı istihbarat ve karşılıklı iletişim sağlar; doğru bilgiyi, doğru varlıkta ve doğru zamanda sağlayarak etkinliği artırır.
Savaş bulutu, gelişmeye başlayan mevcut eski platformlar da dahil olmak üzere heterojen platformların etki alanları arası entegrasyonu anlamına gelir ve bilgi üstünlüğü yoluyla savunma gücünü artırmakla ilgilidir. İnsan denetimi altındaki tüm alanlarda insanlı ve insansız ekip oluşturma varlıklarıyla işbirliğine dayalı mücadeleyi mümkün kılarak askeri operasyonları daha verimli ve etkili hale getirir.
Sistem tasarımına dayanan savaş bulutlarının, gelecekteki savaşlar için ‘stratejik oyun değiştirici’ olması ve tehditlere bütünsel bir yanıt sağlaması beklenmektedir.
İlgili Olarak
Avrupa’nın altıncı nesil savaş uçağı projeleri: FCAS ve TEMPEST
