İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Amir Hatami, Uzun Menzilli Hava Savunma Füzesi Sistemi “Bavar-373” ün 22 Ağustos’ta Tanıtılacağını Söyledi
Tuğgeneral Hatami, hava savunma füze sisteminin bu yıl 22 Ağustos’ta yapılacak olan Ulusal Savunma Sanayii Günü’nde basına tanıtılacağını belirtti. Yapılan açıklamada Savunma Bakanlığı’nın bu gün vesilesiyle ülkenin son hava savunma başarılarından bazılarının da Bavar-373 sistemiyle birlikte sergileneceği söylendi.
Bavar-373’ün belirgin özelliği, çoğunlukla savaş gemilerinde hava savunması için kullanılan, köşeli lançere sahip dikey fırlatma sistemidir. Bavar-373 hava savunma füze sistemi, Me’raj-4 adlı uzun menzilli ve aşamalı bir dizi atış kontrol radarını kullanmaktadır.
Bavar-373 uzun menzilli mobilize karadan havaya füze sistemidir. İran, bunu Rusya’nın S-300 hava savunma füze sistemine göre bir rakip olarak nitelendirdi.

İran, Nisan 2015’te, Fakour komutanlığı ve hava savunması ile ilgili tüm kaynaklardan bilgi toplama yeteneğine sahip akıllı kontrol sistemi içeren Bavarian’in bazı alt sistemlerini tanıttı. Pasif ve aktif askeri radarlar (Mersad gibi), sinyal gözetimi, füze sistemleri ve komuta ve kontrol sistemleri gibi…
Rasoul’un gelişmiş iletişim sistemi, bilgileri kodlamak, ülkenin askeri altyapısına bağlamak ve radar bilgilerini komuta merkezlerine aktarmak içindir.
Bavar-373, iki dikdörtgen fırlatma lançerinde bulunan Sayyad-4 füzesini kullanacak. Hava savunma sistemi, çeşitli menzillerde hedefleri vurmak için üç farklı füze türü kullanacak.
Bu füze hakkında resmi bir bilgi verilmedi ancak Sayyad-4’ün kanatlarda ve kontrol yüzeylerinde Sayyad-3’e benzer olduğu haber fotoğraflarından görülüyor fakat ön taraftan bakıldığında değişiklik fark edilebiliyor.
Bavar-373 hava savunma füze sistemi, ZAFAR ağır yük kamyonuna monte edildi. Sistem orta ve uzun mesafelerde aerodinamik hedefleri ve balistik füzeleri izlemek için aşamalı bir dizi radar kullanıyor. Bavar-373’te kullanılan radarlardan biri, hedefleri belirlemek için kompleks teknikler kullanan 450 km’lik bir dizi radar olan Meraj’dır. Meraj aynı anda 200 hedefi takip edebilir.
Sayyad-4 füzeleri içeren lançerler Zoljanah 10×10 kamyonunda taşınacak ancak basına verilen resimler yarı römorkta da taşınabileceklerini gösteriyor.

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.