İran, yerli olarak geliştirdiği Haydar isimli balistik füzesinin yanına bir yenisini, Arman’ı ekledi.
İslam Devrim Muhafızları Birliği’nin (IRGC) İran’ın Kirmanşah şehrinde düzenlediği havacılık fuarında İran, havadan fırlatılan (ALBM) yeni balistik füzesi Arman’ı sergiledi. Bu yeni yerli füze, İran’ın havadan karaya uzun erimli taarruz sistemlerinde ve askeri teknolojilerinde ilerleme kaydetmeye çalıştığını göstermektedir.
Defence Blog tarafından paylaşılan fotoğraflarda Arman füzesinin Su-22 bombardıman uçağı ile sergilendiği görülmektedir. Karadan fırlatılan Rus yapımı Ababil füzesinden uyarlandığı bilgisi paylaşılmıştı. Aynı zamanda Arman, İran’ın Rus yapımı Kinzhal füzesini de anımsatmaktadır.
Kh-47M2, aynı zamanda “Kinzhal” (Dagger) olarak da adlandırılan Rus yapımı havadan fırlatılan konvansiyonel veya nükleer harp başlığı taşıyabilen balistik bir füzedir. Bu mühimmatın bazı Batılı raporlardaki adı AS-24 veya Killjoy’dur. 2017 yılından itibaren testleri devam eden bu füze, ilk kez 2018’de kamuoyuna açıklandı. 2018 yılında toplamda 10 adet MiG-31K uzun menzilli süpersonik önleme uçağı, bu füzelerle donatılmış ve operasyonel olarak kullanılmıştır. Bu uçağa ek olarak Kinzhal füzesi, Rus yapımı Tu-22M3 bombardıman uçaklarından da fırlatılabilmektedir. Su-57 gibi 5. nesil savaş uçağına entegrasyon çalışmaları da yürütülmektedir.
İlk olarak Rusya-Ukrayna Savaşı’nda kullanıldığı bildirilen bu füze, Mach 10 gibi yüksek hızlara ulaşabilmektedir. 480 kg faydalı yük ile yaklaşık 2000 km menzile ulaşabilmektedir. 8 m uzunluğundaki bu füze, yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. Bu bağlamda, takip edilmesi ve savunulması zor olup çoğu hava savunma sisteminden kaçabilmektedir.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.