Ghadir gemisavar füzesi 280 kilometredeki hedefleri tam isabetle vurdu.
İran, perşembe sabahı Umman Körfezi’nde ve Hint Okyanusu’nun kuzey bölgelerinde bir deniz tatbikatı başlattı. ‘Ramazan Şehitleri’ olarak adlandırılan tatbikatta İran Donanması, İran Savunma Bakanlığı tarafından üretilen yeni kısa menzilli ve uzun menzilli seyir füzelerini test etti.

Yarı resmi Tasnim haber ajansının bildirdiğine göre kısa ve uzun menzilli füzeler aynı anda kıyıdaki fırlatma rampalarından ve donanma gemilerinden ateşlendi ve hedeflere başarıyla vurdular.
Yurt içinde geliştirilen Ghadir gemi savar füze sistemi, gelişmiş radarın yanı sıra mukabil jamming ve elektronik harp sistemleri ile donatılmıştır. 300 kilometrelik bir menzile sahiptir ve alçak irtifada uçabilir. Farklı gemilerden, hatta helikopterlerden bile fırlatılabilir. Nour ve Qader gibi diğer gemi karşıtı sistemlere göre daha yıkıcı güce ve daha fazla hassasiyete sahiptir.
İran Deniz Gücü‘nün Füzeleri
İran’ın Noor, Kowsar ve Nasr-1 adında gemisavar füzeleri bulunmaktadır. Ayrıca Çin yapımı HY-2 Silkworm füzelerini kopyalayarak ürettikleri bilinmektedir.
“İran’ın bu kadar çeşitli füzeyi üretebilmesinde en büyük başarı Çin’e aittir. ABD baskısından dolayı direkt satamadığı füzelerini komponentler halinde İran’da üretmiş ve ciddi rakamlara ulaşmasını sağlamıştır. İran donanmasının en büyük tehdit unsuru bu Çin gemisavar füzelerinden gelmektedir.
İran deniz gücü gerçekte kendi kabiliyetlerinin farkında ve etrafındakilerin becerilerine göre şekillendirilmiştir. İran, deniz gücünün yapısı ve etrafındaki tehdit unsuru sebebi ile en doğru kararı vermiştir. Sadece Arap ülkeleri ile karşı karşıya kalması halinde onlara göre daha disipliner ve eğitimli donanması ile denizi ve hatta Arap kıyılarını dahi onlara dar edebilecek bir yapıdadırlar. Karşısındaki ülkelerin Yemen’de gelişmiş platformlarını nasıl başarısız olarak kullandıkları, personelin ne kadar eğitimsiz ve motivasyonlarının düşük olduğu önümüzde iyi bir örnek olarak durmaktadır.
Ancak Arap ülkelerinin arkası hatta önünde ABD ve batı güçleri durmaktadır. Burada da İran’ın çok dağınık ve çok adetli küçük teknelerden oluşan donanma ve Devrim Muhafızları Gücü çok iyi bir güç çarpanıdır. Batılı güçler genelde muhrip, fırkateyn ve korvet gibi gemiler ile yer alırken İran onlarca bot ile sürü taktiği ile üzerlerine gelmesi halinde, Batılı güçlerin dar bir deniz olan Basra körfezinde zorlanacakları bellidir.
Küçük teknelerle yapılacak savunma ve devriye işlerini Batı devletleri genelde Arap ülkelerine bırakmışlardır. Şu anda Suudiler ve BAE önemli ölçüde bu tip küçük gemilerden sipariş verdiler ise de genel olarak eğitim durumları, disiplinsiz tutumları ve silah konfigürasyonları gereği İran’ın küçük tekne tehdidini bertaraf etmekten uzak bir görüntü sergilemektedirler. Stabilize platformlar genelde yakın menzildeki teknelerde etkili olurken, İran küçük teknelerinde dahi 25-30 km menzilli güdümlü füzeler kullanmaktadır.”
Asimetrik Donanma: İran Deniz Gücü |Kozan Selçuk Erkan

Dış Haberler Editörü