Savunma analisti HI Sutton kişisel blogundan yayınladığı haberde Devrim Muhafızları için inşa edilmekte olan “İHA gemisi”nin 2023’te denize indirilmesinin beklendiğini ifade etti.
Basra Körfezi’nin girişine yakın bir kuru havuzda inşasına devam edilen gemi, büyük bir konteyner gemisinin gövdesi üzerinden geliştiriliyor. İran bu gemide hem helikopter hem de sabit kanatlı insansız hava araçlarını kullanmak istiyor. İran 240 metre uzunluğunda olan geminin ana gövdesinin sol yanına ek bir çıkıntı yerleştirerek gemide bulunacak olan pisti uzatabilmeyi amaçlıyor.
Büyük bir konteyner gemisi olan Perarin üzerinden geliştirilen “Drone gemisi” 2000 yılında inşa edilmiş ve İran bayrağı altında işletilmiştir. Gemi 240,2 metre toplam uzunluğa ve 32,2 metre genişliğe sahiptir.
Daha önce de İran, eski bir sivil tanker gemisini üzerinde değişiklikler yaparak yeni bir savaş gemisi olarak donanmasında hizmete almıştı. Sivil platformlar üzerinde değişiklikler yaparak askeri gemiye çevirmek maliyet anlamında çok uyguna gelebilir ancak bu, platformun güvenilirliği ve işlevselliği konusunda ciddi soru işaretleri barındıracaktır.
Bir gemiyi “Askeri” yada “sivil” gemi olarak ayıran tek etmen taşıdığı silah veya sensör yükü değildir. Bunun dışında gövde tasarımı, performans, sızdırmazlık, tahrik sistemi, manevra kabiliyeti gibi bir çok konuda sivil ve askeri gemiler arasında belirgin farklar bulunmaktadır.
İlgili Olarak:
ABD, Basra Körfezi’ne 100 adet İnsansız Deniz Aracı konuşlandıracak
Psikoloji öğrencisi. Deniz sistemleri meraklısı. İstanbul boğazında savaş gemisi fotoğrafçısı.