Türkiye Cumhuriyeti, EUROSAM konsorsiyumunda üzerine düşeni yaptı.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir internet medyası ile gerçekleştirdiği görüşmede devam eden savunma sanayii projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
İsmail Demir konuşmasında Türk savunma sanayii firmalarının katılım gösterdiği çok uluslu projelerin en önemlilerinden biri olan EUROSAM konsorsiyumundaki Türk firmalarının yükümlülüklerini yerine getirdiğini açıkladı. Demir, EUROSAM projesine ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını ifade ederek diğer ortakların da üzerilerine düşeni yapmaları gerektiğini vurguladı.
Demir, Ocak 2020’de Savunma Sanayii Başkanlığı’nda düzenlenen 2019 yılı değerlendirme ve 2020 yılı planlama toplantısında, “Tanımlama çalışmasının icra edilmesine rağmen SAMP-T hakkında somut bir gelişme olmamasının bir sebebi de Fransa’nın Türkiye’ye yönelik siyasi tavrı. Projeye İtalyan ortaklarla devam etme ihtimali var ancak süreç tıkanabilir.” ifadelerine yer vermişti.
İsmail Demir’in açıklamalarında özet olarak Fransa’nın gerek Libya gerekse Akdeniz’de Türkiye’ye karşıtı yürüttüğü faaliyetler sebebiyle EUROSAM projesinde de yükümlülüklerini yerine getirmediğini bu sebeple projeye İtalyan ortaklarla devam edilme ihtimalinin olduğunu ifade etti.
8 Haziran 2020 tarihindeki NTV canlı yayınına konuk olan İsmail Demir, Fransız-İtalyan ortaklığı EUROSAM ile yürütülen ortak uzun menzilli hava savunma sistemi geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik kavram tanımlama çalışmalarının sona geldiğini belirtti.
2018 yılında Türkiye füze programına katıldı. EUROSAM 2018 yılında yaptığı açıklamada füze programının 2020’lerin ortasında hazır olmasının öngörüldüğünü ifade etmişti.
“Türkiye’yi İlgilendiren Kısım Bitti”
Türkiye’nin daha fazla hava savunma sistemi ihtiyacı için somut teklifler olduğu sürece değerlendirmelerin devam edeceğini belirten İsmail Demir,
“EUROSAM konusunda ise daha önce başladığımız tanımlama çalışması vardı. Ana hatları ile bu çalışma 3 ülkenin ortak kullanımı mümkün kılacak; 3 ülke derken Fransa, İtalya ve Türkiye’yi kast ediyorum. Bir ileri hava savunma sisteminin ortak geliştirilmesi kapsamı idi. Burada bir tanımlama çalışması Türkiye’yi ilgilendiren kısmı ile bitirildi ve bitirilmek üzere. Çünkü son rötuşlar safhasındayız. Diğer iki ülkenin de kendi tanımlamalarını buna katması ile beraber ortak yol haritası ile yola çıkılacak. Onun doğrudan tedarik kısmı ile ilgili de gelen teklifleri bu proje zinciri çerçevesinde düşünmeye değerlendirmeye hazır olduğumuzu söyledik. Ama orada da Patriot teklifinde de bizim bu ortak üretim ve ortak teknoloji konularında çok ısrarcı olduğumuzu defaatle dillendirdik”
İlgili Olarak

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.