Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’nda konuşan İsmail Demir, S-400, SAMP-T ve Patriot hava savunma sistemleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı, 4 Aralık 2021 tarihinde Antalya’da düzenlendi. Söz konusu konferansın açılışı T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.
Konferansta soruları yanıtlayan Demir, Patriot tedariği konusunda herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını belirtti. Ayrıca Demir, SAMP-T tedariği için tanımlama çalışmalarının geçmişte başladığını ve pratikte bittiğini ifade etti. Demir, “İmzaların atılması gerekiyor. Salgının etkisiyle 3 ülkede de sıkıntı olduğu için çok ciddi bir ilerleme olmadı. Oturup daha önceki konuştuğumuz çerçevede planlayacağız.” dedi.
Kasım ayında ise S-400 hava savunma sisteminin bazı parçalarının Türkiye’de üretilmeye başlandığı açıklanmıştı. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Demir, “İkinci sistemin ana unsurlarından biri buydu. Oldukça detaylı ve adımların atıldığı bir aşama. Ancak bu tarz stratejik sistemlerde her ülke gizlilik ister. Biz de Türkiye olarak gizlilik istiyoruz. Ortaya bir ürün çıktığında bunları daha net açıklama pozisyonunda oluruz.” dedi.

İkinci sistem S-400’ün ortak üretimi, teknoloji konularında ilerleme var
CNN Türk’te gazeteci Ahmet Melik Türkeş’in canlı yayın konuğu olan T.C. Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “İkinci parti S-400 sistemi alınacak mı?” sorusu üzerine, “Rusya ile tüm görüşmeler ve anlaşma 2 sistem üzerinden yapıldı. Ortak üretim, teknoloji görüşülüyordu. Belirli bir mesafe alındı. Rusya’nın açıklaması çalışmalarda sona gelindiğinin göstergesi.” açıklamasında bulundu.
Demir, S-400 tedariki ile ilgili olarak, “Türkiye 1 sistem aldı, düşündü düşündü 2. sistem almaya karar verdi diye bir durum yok. Anlaşma 2 sistemdi. Zaten altta yürüyen bir mesele, devlet başkanları seviyesinde gündeme gelecek bir mesele değil.” ifadelerinde bulundu.
İlgili Olarak
Dışişleri Bakanlığı bünyesinde “Savunma Sanayii Daire Başkanlığı” kurulacak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı