İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, HÜRJET’i ana seçeneklerden biri olarak kabul ediyor.
İspanya Savunma Bakanlığı, yaşlanan F-5 eğitim uçaklarını emekli etmeye yönelik planı üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu bağlamda İspanya Savunma Bakan Yardımcısı Amparo Valcarce, Infodefensa.com’a verdiği son röportajda, F-5 uçaklarının yenilenmesinin tedarik projeleri listesinin başında yer aldığını doğruladı.
İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı tedarik sürecinin adayları arasında TUSAŞ’ın eğitim uçağı HÜRJET’in, Güney Koreli KAI’nin eğitim uçağı T-50’nin ve Leonardo firmasının eğitim uçağı M-346’nın bulunduğunu belirtti. Ancak görüşmelerin büyük ölçüde sanayi iş birliğinden elde edilecek getiriler üzerinde yoğunlaştığını vurguladı.
HÜRJET özelinde konuşan İspanyol Hava Kuvvetleri Komutanı General Francisco Braco, TUSAŞ’ın HÜRJET’i İspanya’da Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne sunduğunu ve tedarikin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılı Haziran ayında Madrid’e yaptığı ziyaret sırasında da gündeme geldiğini doğruladı. Bu hususta General Braco, ihale kapsamında HÜRJET’in iyi durumda olduğunu vurguladı.
İspanya Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin öncelikleri arasında gelişmiş eğitim uçağı olarak kullanılan F-5 savaş uçaklarının yerini alacak uçakların seçimi yer almakta. Badajoz’daki Talavera La Real Hava Üssü’nde konuşlandırılmış olan bu uçaklar, operasyonel ömürlerinin sonuna gelmiş durumda. Eurofighter ve F-18 savaş uçaklarının kullanımını öğrenmek için kullanılan bu filonun operasyonel ömrünün yaklaşık olarak 2030 yılında sona ermesi beklenmekte.
Bu doğrultuda İspanya Savunma Bakanlığı’nın ana hedefi, tedarik politikasıyla uyumlu bir şekilde İspanyol savunma sanayi programında önemli bir paya sahip gelişmiş bir eğitim uçağı satın almak. Bu noktada İspanya Hava Kuvvetleri çeşitli adaylarla görüşmeler devam ettirmekte. İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı General Francisco Braco, bahse konu tedarik süreciyle alakalı Madrid’de gazetecilerle yaptığı toplantıda “Bir eğitim uçağı alacağız, ancak bize ne tür getiriler sağlayacak? Müzakereler bu noktada yoğunlaşıyor.” ifadelerini kullandı. Bu hususta hava aracına ait bileşenlerin bakımı veya modernizasyonu noktasında üreticiye bağımlı kalınmak istenmediğini de vurgulayan General “Amacımız, tamamen kontrol edebileceğimiz bir uçağa sahip olmak.” dedi.
HÜRJET’in 2. prototipi havada
HÜRJET’in 2. prototipi, şehitlerimizin isimleriyle birlikte ilk uçuşunu 10.000 feet irtifada, 200 knot hıza ulaşarak ve 26 dakika havada kalarak geçtiğimiz Kasım ayında icra etti. İlk prototip ile 45 bin feet irtifaya ulaşarak ses hızını aşan HÜRJET, ikinci prototipinin ilk uçuşunda 10 bin feet irtifada 200 knot hızla ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
23 Ekim’de TUSAŞ’a yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olan TUSAŞ personelleri Zahide Güçlü Ekici, Hasan Hüseyin Canbaz, Atakan Şahin Erdoğan, Cengiz Coşkun ve Murat Arslan’ın isimleri, ikinci prototipte yer aldı. Terör saldırısının ardından, TUSAŞ’ın “daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz” ifadeleri, sadece bir slogan değil, Türk savunma sanayisinin kararlılığını ve direncini simgeleyen güçlü bir mesaj haline geldi.
İlgili Olarak
İspanya’yla ilgili HÜRJET ve A400M takası iddiaları reddedildi
Defence Turk Editör. İstinye Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı