İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Lübnan’da lojistik birliğinin yaşadığı kayıpların ardından sınır ötesi ikmal görevleri için insansız lojistik aracını test ediyor.
Lübnan’da lojistik birliğine bağlı 3 askerinin ölümünün ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), sınır ötesi ikmal görevlerinde personele yönelik riskleri azaltmak üzere tasarlanmış insansız kargo aracını test ediyor. İsrailli Plasan tarafından üretilen Arazi Tipi Elektrikli Görev Modülü (ATeMM) askeri nakliye çözümlerinin geleceğini yansıtmaktadır. Bu bağlamda yeni sistemin kabiliyetleri, riskli muharebe bölgelerinde ikmal görevlerine yaklaşımda bir değişime işaret etmekte.
Defence Blog tarafından yapılan habere göre bahse konu modüler sistem, 268 beygir gücünde bir elektrik motoru ve birim başına 47 kWh batarya ile her bir tekerleğe bağımsız olarak güç sağlayabilen arazi tipi elektrikli tahrik sistemine sahip olduğu belirtilmektedir.
Mevcut çatışmanın başlangıcından bu yana üç lojistik birimi askerinin muharebe bölgelerine kuvvet ve malzeme taşırken öldürüldüğünü belirten İsrail merkezli haber kanalı Walla, savaş alanındaki ikmal ve tahliye çalışmalarının lojistik gerekliliklerinin ve doğasında var olan risklerin altını çizmekte. Saha denemeleri sırasında, yedek lojistik ekipleri birimi zorlu arazi koşulları ve taktiksel geri çekilmeler de dahil olmak üzere çeşitli senaryolarda test etti. Ancak Defence Blog’a göre zorluklar devam etmektedir. Aracın saatte 18 kilometrelik azami hızı operasyonel ihtiyaçların gerisinde kalmakla birlikte mevcut tasarımında hızlı tahliye için bir “çekme modu” bulunmaması öne çıkan zorlukların başında gelmektedir.
Bu zorluklara rağmen, aracın modüler üst güvertesi önemli ölçüde umut vaat ettiği belirtilmekte. Tanksavar füze rampaları, mühimmat deposu, muhabere sistemleri, insansız hava araçları ve tıbbi tahliye ekipmanı taşımak gibi çeşitli işlevler için uyarlanabilir. Aynı zamanda bu uyarlanabilirlik, piyadeden istihkama ve de özel kuvvetlere kadar farklı askeri birimlerin sistemi kendi özel ihtiyaçlarına göre uyarlamasına olanak tanımaktadır.
ATeMM insansız kara aracı sistemi
ATeMM’in (All-Terrain Electric Mission Module) yeteneklerinin lojistiğin ötesine geçtiği vurgulanmakta. Bu bağlamda standart bir dört çeker aracı 6×6 veya 8×8 konfigürasyonuna etkili bir şekilde dönüştürerek önde gelen bir araca sabit bir şekilde takılabilmektedir. Bu özellik, otonom yönlendirme ile birlikte geleneksel bağlama gereksinimlerini ortadan kaldırarak ve de manevraları basitleştirerek taktiksel bir avantaj sağlamaktadır.
Ancak temel ünitenin fiyatının 100.000 dolar civarında olduğu bildirilen maliyet hususları da dahil olmak üzere aşılması gereken engeller olsa da, insansız çözümün potansiyel faydaları reddedilememekte. Bu bağlamda devam eden geliştirme ve testlerin IDF içindeki rolünü iyileştirmesi, karmaşık ve muharebe ortamlarında daha güvenli, daha etkili lojistik operasyonlarını desteklemesi beklenmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.