Millî Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından basın mensuplarına yönelik verilen Savunma Muhabirliği Eğitimi’nin ikincisi başladı.
Ülkemizin savunma alanındaki faaliyetlerinin kamuoyuna aktarılması hususunda Millî Savunma Bakanlığı ile basın mensupları arasındaki bilgi alışverişinin etkinliğini artırmak amacıyla planlanan eğitim 5 hafta sürecek.
Kursun açılış konuşmasında Millî Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk,
“Bilgiye çok çabuk ulaşılan günümüzde maalesef en büyük sorun, haber ve bilginin sorgulanmadan, araştırılmadan doğru kabul edilmesi veya öyleymiş gibi algı yaratılması; kamu duyarlılığı olan olay ve durumlarda gerekli hassasiyetin kasıtlı ya da kasıtsız olarak sergilenmemesidir.
Medya, toplumsal vicdanı zedeleyen olaylara karşı daha hassas olmak durumundadır. Sansasyon yaratma ve reyting kaygısıyla teyit edilmemiş bilgilerin hızla, alelacele servis edilmesi, bunların da popülerlik kazanmış sosyal medya hesaplarından paylaşılması toplumda infial yaratabilmektedir.
Son olarak TUSAŞ’a yönelik menfur terör saldırısı sonrasında görüldüğü gibi sorumsuzca, bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde yapılan yayın, haber ve paylaşımlar vatandaşlarımızın, devletimizin ve kurumlarımızın güvenliğine zarar verecek ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Diğer yandan, soruşturma/yargılama süreçlerinde, medyanın etik kurallarına aykırı şekilde çeşitli saiklerle üretilen, soruşturmanın gizliliğine aykırı haberler de bilgi kirliliğine ve kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine yol açabilmektedir.”
ifadelerinde bulundu.
Görsel, yazılı ve dijital medya alanlarında çalışan basın mensuplarının katıldığı eğitimde;
– Milli Savunma Bakanlığı teşkilat yapısı ve faaliyetleri,
– Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinin askerî terminolojisi,
– Hudut güvenliği ile ilgili alınan tedbirler ve yapılan faaliyetler,
– Terörü kaynağında yok etme anlayışı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği harekâtlar,
– Hudut hattında ve operasyon bölgelerinde basın mensupları tarafından dikkat edilmesi gereken konular,
– Türk Silahlı Kuvvetlerinin ikili askerî iş birliği ve uluslararası görevler kapsamında bulunduğu ülkeler ile icra ettiği faaliyetler,
– NATO kavram ve terminolojisi,
– Dezenformasyonla Mücadele konuları aktarılacak.
Gün geçtikçe önemi artan savunma muhabirliğine yönelik verilen bu eğitimde Millî Savunma Bakanlığı ve kuvvet komutanlıklarından general, amiral ve eğitim konularında uzman personel ile muhabirler arasında soru-cevap şeklinde karşılıklı etkileşim ve tecrübe paylaşımı da sağlanacak. Savunma Muhabirliği Eğitimi önümüzdeki günlerde Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinden çeşitli birlik ve müze ziyareti ile son bulacak.
Defence Turk; güvenlik güçleri personeline, savunma sanayii kurum ve kuruluşları ile araştırmacılara savunma ve güvenlik alanında bilgi ve haber takibi hizmeti sağlamaya adanmış bir platformdur.