İsrail Ukrayna Büyükelçisi Brodsky: “Rus yapımı silahların Ukrayna’ya transferi gündemde değil.”
İsrail’in Ukrayna Büyükelçisi Michael Brodsky, İsrail’in Lübnan’da ele geçirdiği Rus yapımı silahları Ukrayna’ya göndermeyi planladığı yönündeki iddiaları yalanladı. Bu bağlamda Brodsky, Radio Svoboda’ya verdiği röportajda, bu tür haberlerin yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını belirterek, İsrail’in böyle bir girişimde bulunmadığını ifade etti.
“Muhtemelen sizi hayal kırıklığına uğratacağım ama bu, İsrail’in başlattığı bir girişim değil. Görünüşe göre burada bir iletişim hatası var. Birisi bir şeyi yanlış anlamış olmalı,” diyen Brodsky, önceki raporların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Defence Blog tarafından yapılan habere göre yanlış bilgi, İsrail’in mevcut Dışişleri Bakan Yardımcısı Sharren Haskel’in Knesset üyesiyken sunduğu özel bir yasa teklifinden kaynaklandığı düşünülüyor. Söz konusu teklif, İsrail’in ele geçirdiği Rus yapımı silahları Ukrayna’ya transfer edebileceğini öne sürüyordu. Ancak Brodsky’ye göre bu öneri Knesset’te ilerleme kaydetmedi ve artık geçerliliğini yitirdi.
Brodsky ayrıca, Haskel’in şu anki görevi gereği özel yasa teklifleri sunmasının mümkün olmadığını belirterek, “Silah transferi tamamen askeri makamların ve Savunma Bakanlığı’nın yetki alanına girer. İsrail Savunma Bakanlığı tarafından böyle bir karar alınmamıştır,” dedi.
Brodsky’nin açıklamaları, Ukrayna’nın İsrail Büyükelçisi Yevhen Korniychuk’un geçen hafta Haskel ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Korniychuk, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Lübnan’da ele geçirdiği Rus yapımı silahların Ukrayna’ya gönderilmesini öngören önerisinden dolayı Haskel’e teşekkür etmişti. Ukrayna Büyükelçiliği ise bu tür bir girişimin iki ülkenin ortak tehdit algısını tanıma yönünde önemli bir adım olabileceğini ifade etmişti.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı