Savunma Bakanlığı yetkilileri, İsrail’in hala en iyi 10 silah ihracatçısı arasında yer aldığını ve pandemi nedeniyle silah üreticilerinin ‘yeni gerçekliği’ kabul ettiğini söyledi.
İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre silah ihracatı 2019’da düşüş yaşadı. Pandemiye bağlı olarak da silah ihracatı dalgalanmalarla karşı karşıya kalmış durumda. Bakanlığın SIBAT olarak bilinen Uluslararası Savunma İşbirliği Müdürlüğü, savunma ihracatının 2018’deki 7,5 milyar dolardan geçen yıl 7,2 milyar dolara düştüğünü söyledi.
İsrail’in savunma ihracatı, 2017 yılında birkaç büyük anlaşma nedeniyle 9,2 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşmıştı.
SIBAT başkanı Yair Kulas yaptığı açıklamada, “Meydan okuyanlara ve şiddetli uluslararası rekabete rağmen İsrail’i dünyanın önde gelen 10 savunma ihracatçısı arasında tutmayı başardık.” dedi.
Muhabirlerle yapılan bir brifingde Kulas, son iki yılda silah satışlarının kapsamını “istikrarlı bir trendin devamı” olarak nitelendirdi.
İhracatın Dağılımı
Asya-Pasifik bölgesi toplam ihracatın yüzde 41’ini oluşturarak İsrail savunma ürünlerinin en büyük alıcısı olmaya devam etti. Bölgeyi % 26 ile Avrupa ve % 25 ile Kuzey Amerika takip etti. Afrika ve Latin Amerika silah alımlarının % 4’ünü oluşturdu.
İhracattaki en büyük pay %17’lik oran ile radar ve elektronik harp sistemlerinin oldu. İkinci sırayı % 15 ile roketler ve hava savunma sistemleri izledi. İnsansız hava aracı ihracatı tüm silah satışlarının % 8’ini oluştururken, siber güvenlik ve istihbarat sistemleri ihracatın % 7’sini oluşturdu.
Kulas, siber güvenlik – istihbarat sistemleri ihracatının bir önceki yıla göre arttığını doğruladı ancak hangi ülkelere satıldıklarını belirtmedi. İsrail’in bu tür teknoloji satışları, bazı ülkelerde siyasi muhalifleri ve gazetecileri gözetlemek için kullanıldıkları iddiaları nedeniyle son yıllarda giderek daha fazla inceleme altına alındı.
Bakan ayrıca, hükûmetten hükümete silah satışlarının arttığını ve pandemiye rağmen bu yıl 1 milyar doları geçebileceklerini söyledi. Birçok ülke savunma bakanlıklarını koronavirüs ile ilgili teçhizat tedarik etmekle görevlendirdi. Böyle bir düzenleme altında satılan herhangi bir ekipman savunma ihracatı olarak kabul edildi.
Bakan, “Koronavirüs krizi küresel ekonomiyi ve savunma pazarını yeni bir gerçeklikle sundu. Savunma Bakanlığı’nın operasyonlarında ayarlamalar yapıyoruz ve krizi savunma endüstrisi için bir fırsata dönüştürmek için çeşitli şekillerde çalışıyoruz.” dedi.
Bununla birlikte bakan birçok ülkenin virüse ve beraberindeki ekonomik gerilemeye yönelik önlemlerin bir parçası olarak savunma harcamalarını sağlık hizmetlerine ve diğer sektörlere kaydırdığını kabul etti. Ayrıca bu durumun potansiyel olarak İsrail silah ihracatında bir açık oluşturabileceğini de belirtti.

Dış Haberler Editörü