Fransa ve İtalya yeni nesil SAMP/T NG hava savunma sistemi sipariş etti.
Roma’da düzenlenen İkinci Avrupa Hava ve Füze Savunma Konferansı sırasında Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sebastien Lecornu, Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri (AAE) için 7 adet SAMP/T NG sisteminin seri üretimini başlatmak üzere OCCAR-EA aracılığıyla imzalanan sözleşmeyi resmileştirdi. Bu bağlamda son siparişle birlikte SAMP/T NG sistemi tam ölçekli seri üretim aşamasına hazırlanmakta. Konuyla ilgili resmi X hesabından paylaşım yapan Fransız Bakan Lecornu, sistemin tamamen Avrupalı olduğunu vurguladı.
Roma’da İtalyan mevkidaşı Guido Crosetto’nun daveti üzerine bir araya gelen Fransız Bakan Sebastien Lecornu yaptığı açıklamada, “Avrupa’nın hava savunması tüm Avrupalıların güvenliği için merkezi bir öneme sahiptir. Ukrayna’daki savaşın da ortaya koyduğu üzere, bu alandaki eksik yatırımı şimdi telafi ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Après une première édition l'année dernière à Paris sur initiative d'@EmmanuelMacron, à Rome pour la Conférence sur la défense aérienne et antimissile de l'Europe, à l'invitation de mon homologue @GuidoCrosetto.
La défense aérienne de l'Europe est centrale pour la sécurité de… pic.twitter.com/JyjvIkfb4F
— Sébastien Lecornu (@SebLecornu) September 17, 2024
Fransa, Askeri Planlama Kanunu’nda (LPM) planlandığı üzere, 8 adet SAMP/T NG sisteminden ilkine 2026 yılında sahip olacak. Bu bağlamda Fransa’nın geri kalan sistemleri 2030’da teslim alması beklenmekte. 2035 yılına kadar ise Fransız Silahlı Kuvvetleri toplamda 12 sisteme sahip olacaktır.
Bu doğrultuda Fransa’nın 7 adet yeni nesil SAMP/T hava savunma sistemi siparişi ile Fransa ve İtalya tarafından sipariş edilen toplam SAMP/T NG sistemi sayısı 18’e yükselmiş bulunmakta. Böylece toplam 8 adet sistem Fransız Hava Kuvvetlerine teslim edilecekken geri kalanı İtalyan Kara ve Hava Kuvvetlerine temin edilecek. Bu kapsamda Paris’in 2035 yılına kadar 4 sistem daha tedarik etmeyi planladığı bildiriliyor.
Konuyla alakalı Lecornu, İtalya ile iş birliğinin meyvesi olan SAMP/T sisteminin Ukrayna’da etkinliğini gösterdiğini vurguladı. Fransız Bakan aynı zamanda ürünün tek Avrupalı örneği olan bu sistemin yeni neslinin 2026’dan itibaren hipersonik füzeler de dahil olmak üzere daha hızlı ve manevra kabiliyeti daha yüksek füzeleri önleme kapasitesine sahip olacağını belirtti.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.