Aralık 2019’da, Japon Öz Savunma Kuvvetleri’nin hem yeni bir hizmet tabancası hem de tüfeği için değerlendirmeleri tamamladığı bildirilmişti.
Howa ve Heckler & Koch tarafından geliştirilen SFP9 tabanca platformu ve 5.56x45mm’lik tüfeğin seçildiği Japon Öz Savunma Kuvvetleri tarafından açıklandı. Açıklamada, Japon Öz Savunma Kuvvetleri yeni silahlarını tanıttı ve tüfeğin Type 20 olarak adlandırılacağı belirtildi.
【#陸上自衛隊 の #新小銃 及び #新拳銃】
新たな装備品として「20式5.56mm小銃」と「9mm拳銃SFP9」が導入されました。
新小銃は、可変型の頬・肩当て、銃身を採用し、新拳銃は、形状が選択可能なグリップを採用することで、両者とも相用性が向上!
陸上自衛隊は新たな次元へ pic.twitter.com/9qm20FUZzd— 陸上自衛隊 (@JGSDF_pr) May 18, 2020
Yeni tüfeğin, 30 yıl önce ordu tarafından kabul edilen 5.56x45mm Type 89’un yerini alması planlanıyor. Type 20, yaklaşık 78 cm (30.7 inç) uzunluğunda ve 3.5 kg (7.7 lbs) ağırlığında olduğu bildirildi.
Tüfeğin Japonya’da Howa tarafından yerli imkanlarla üretileceği açıklandı. Ayrıca tüfeğin birim fiyatının 275.000 yen’e mal olması bekleniyor (2.600 ABD Doları). Bu birim maliyeti Japonya Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2019-2020 askeri bütçe dokümanına göre hesaplanmıştır.
Bunun yanı sıra optik ve namlu altı bombaatar gibi aksesuarların da bu siparişi kapsayıp kapsamadığı bilinmemektedir.
20小銃公開。 pic.twitter.com/1Rv81O4uAO
— tokyo-dar (@TokyoDAR) May 18, 2020
Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri yeni tüfeklerin özelliklerini gösteren görselleri resmi Twitter hesabından paylaşarak tanıttı.
Dikkat çekici olduğu belirtilen noktalardan biri de, Beretta’nın GLX-160 UBG’sinin yeni tüfeğin yanında namlu altı bombaatar aparatı olarak kullanılmak üzere kabul edilmesi olarak belirtiliyor. Şimdiye kadar Japon Kara Savunma Kuvvetleri, Daikin tarafından yapılan Type 06 namluya entegre edilen bir tüfek bombasını kullanıyordu.
Type 20, her iki elle de kontrol edilebilen ve şarjörü değiştirilebilen bir kurma kolu ile çok yönlüdür. Tam boy pikatini üst rayına ve MLOK aksesuar yuvalarına sahiptir. Optik mekanik nişangahla desteklenmiştir, silah için, Magpul PMAG Gen3 şarjör tercih edilmiştir. Çatal ayaklı dikey tutamaç aksesuarlar arasındadır. Dipçik katlanabilir, uzunluk ve yanak dayama kısmı ise ayrı ayar kısmına sahiptir. Dipçik bu hali ile bize FN SCAR ve Remington ACR’ı hatırlatmaktadır.
TYPE 20 tıpkı Type 89 gibi AR-18 tabanlı bir silahtır. Kısaca şöyle diyebiliriz, FN SCAR ve Remington ACR’ın Japon versiyonu. Type 20 yine bu silahlar gibi kısa darbe gaz piston sistem kullanmaktadır. Mekanizma takımı Ar-18 gibi silahın aluminyum gövdesi içerisindeki kızaklar üstünde hareket eder. Silahın, tetik grubu ve şarjör yatağını barındıran alt gövdesi ise polimerdir.
Silah ile birlikte verilecek olan optik 1-8x büyütmeye sahip kompakt tüfek dürbünüdür. DEON firması tarafından üretilen MARCH-F modeli 1-8x büyütmeli optikler arasında hem en hafifi hemde en kısasıdır. Fakat retikül olarak sadece mil- radyan seçeneği bulunmakta bu sebeple kullanıcının keskin nişancılık bilgisine sahip olması gerekmektedir.
Dürbün Linki: https://marchscopes.com/scopes/d8sv24fiml/
陸自新拳銃公開。 pic.twitter.com/AAOtYZ1wz3
— tokyo-dar (@TokyoDAR) May 18, 2020
Heckler & Koch SFP9, Glock ve Beretta’nın da katıldığı ihalede birinci seçilerek yarışmayı geride bıraktı. Yeni tabanca da Japon Ordusu tarafından sergilendi.
Bu yıl 300 ila 330 arasında tabancanın teslim edileceği bildiriliyor. Yeni tabancanın, 1980’lerin başından beri hizmette olan SIG P220’nin yerel olarak üretilen bir kopyasının yerini alması planlanıyor.
Yeni silahları teslim alacak ilk birimin Japonya’nın Nagazaki kenti merkezli Amfibi Hızlı Dağıtım Tugayı olacağı açıklandı. Tugay, Japon Kara Savunma Kuvvetleri’nin Japonya’nın dış adalarının korunmasıyla görevli uzman amfibi birimidir.

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.