Japonya Savunma Bakanlığı, 2021 mali yılı savunma bütçesine yeni ASM-3A süpersonik gemisavar füzesinin tedarik maliyetinin dahil edileceğini duyurdu
Japonya Savunma Bakanlığı 2021 mali yılı savunma bütçesine ASM-3A süpersonik gemisavar füzesinin tedarik maliyetini dahil edeceğini duyurdu. ASM-3’ün geliştirilmiş bir sürümü olan ASM-3A, Çin’in bölgedeki etkisine karşılık olarak geliştirildi.
Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri (JASDF) ihtiyaçları doğrultusunda 2010 yılında XASM-3 adlı bir füzenin geliştirilmesine başlandı. XASM-3 roket güçlendirici ve ramjet motorunun kombinasyonu sayesinde süpersonik hızlarda (Mah 3’ün üzerinde) seyreden havadan fırlatılan bir gemisavar füze sistemi (ASM). XASM-3, 200 km (108 deniz mili) menzile sahipti. Geliştirme süreci 2018’de tamamlandı ve satın alma 2019 mali yılında ASM-3 olarak başlayacaktı.
ASM-3 (改)
Çin Donanması yüzey gemilerine takılan hava savunma sistemlerinin artan performansına yanıt vermek için ASM-3’ün fiili tedariki ertelendi. ASM-3 (改)’ün geliştirilmesine karar verildi. 改 değiştirilmiş anlamına gelir. Bu sürüm ASM-3’e dayanmaktadır ve daha da uzun menzile sahiptir.
Japon Savunma Bakanlığı, 2020 yılında ASM-3 (改) geliştirmesi için yerel savunma şirketi Mitsubishi Heavy Industries ile 85 milyon $ değerinde sözleşme yaptı. ASM-3 (改)’ün geliştirilmesi, 2020’den 2025’e kadar gerçekleştirilecektir. Maliyetleri düşürmek ve geliştirme süresini kısaltmak için, ana gövdenin boyutu ASM-3’e göre değişmeyecek ve menzil, füzenin toplam ağırlığı azaltılarak artırılacak.
ASM-3A
Seri üretimi henüz duyurulan ASM-3A’nın, ASM-3 (改)’ün geliştirme sürecinin sonuçlarını yansıtan bir füze olduğu söyleniyor ancak ayrıntıları bilinmiyor. ASM-3’ün (改) geliştirilmesine bu yıl yeni başlandı ve bu nedenle bu füzenin aslında ASM-3’e kıyasla biraz daha uzun bir menzile sahip olabileceği düşünülüyor. ASM-3 (改)’ün geliştirilmesinin, ASM-3A seri üretime geçtikten sonra bile devam edeceği, bu nedenle ASM-3A’nın Çin’in deniz tehditlerine karşı bir ara çözüm olduğu söylenmektedir.
Mevcut planlara göre, Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri (JASDF) üç farklı türde modern gemisavar füze konuşlandıracak:
- F-35 için Ortak Taarruz Füzesi (JSM)
- Modernize edilmiş F-15J / DJ filosu için Uzun Menzilli Gemisavar Füzesi (LRASM)
- F-2 için artırılmış menzilli ASM-3A
Çeşitli gemisavar füze türlerine sahip olmanın avantajları
JSDF’nin çok sayıda gemisavar füze kullanmasının ana nedeni, her bir füzenin özelliklerinin kombinasyonunun düşman hava savunma sistemlerini delebilmesini sağladığında yatar. Örneğin, JSM’nin denizde gezinme yoluyla düşman radarı tarafından tespit edilmesinin zor olması JSM’nin avantajıdır. Ancak menzili çok uzun değildir, görev profiline bağlı olarak 100 ile 300 deniz mili arasında menzili vardır. Öte yandan, LRASM çok daha uzun bir menzil sunuyor (yaklaşık 432 deniz mili), ancak ses altı uçuş hızına sahip. ASM-3A ise düşmanın hava savunma sistemini yaklaşık Mah 3’lük süpersonik hızda delecek, ancak bunu yaparken menzili muhtemelen LRASM’ye kıyasla daha az olacaktır.
Yeni nesil gemisavar füzelerinden iki veya üçünün birlikte ateşlenmesi halinde her füze, hedeflenen düşman hava savunma sistemlerine ağır bir yük bindirecek. Bu da hava savunma sistemlerinin yaklaşan füzelere karşı önleme yapmasını zorlaştıracaktır.
JASDF için havadan fırlatılan bu yeni ASM’ye ek olarak, kara kuvvetleri (JGSDF) ayrıca yeni, artırılmış menzilli bir füze geliştiriyor (bildirildiğine göre 2.000 km menzilli). Japonya’nın Satın Alma, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA) ayrıca, yüksek değerli deniz hedeflerini hedefleyebilecek bir Hipersonik Gemisavar Füze ve Hiper Hızlı Süzülen Mermi (HVGP) geliştiriyor. Japonya’nın, Çin Donanmasının gelecekteki gelişimi göz önünde bulundurularak, karşı önlemlerini istikrarlı bir şekilde ilerlettiği söylenebilir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerinden mezun oldum. Anadolu Üniversitesinde Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümünü okumaktayım. Havacılık, deniz ve otonom sistemler üzerinde araştırma yapmaktayım