Japon Hükümeti, Temmuz 2021 itibariyle yapılan toplantısında yeni bir siber güvenlik stratejisi ortaya koydu. Böylelikle, gelecek 3 yılda siber güvenlik alanında ilerlemeci hamleler yapılacağı da belirtildi. Oluşturulan yeni stratejide Çin ve Rusya’nın Japonya’ya yönelik faaliyetlerinden kaynaklı şüpheler de aktif rol oynamakta.
Çin’in özellikle askeri ve gelişmiş teknolojilere yönelik faaliyet gösteren şirketlere yönelik bilgi sızdırma çabaları ve Rusya’nın da askeri ve politik anlamda gerçekleştirdiği düşünülen siber saldırılar, geçtiğimiz eylül ayında böyle bir stratejinin ortaya konması için gerekliliği gözler önüne sermişti.
Kabine Baş Sekreteri ve siber güvenlik alanında özel kuvvetlerin de müdürü olan Katsunobi Kato, gerçekleştirdiği toplantıda “Geliştirilmiş savunma, caydırıcılık ve değerlendirme kapasitesi ve gerekli güvenliğin sağlanabilmesi adına ilgili birimler arası kooperasyonun güçlendirilmesi”ni istedi.
Kato, aynı zamanda 2020 Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nda gerçekleşecek herhangi bir siber saldırıya yönelik olabildiğince hızlı yanıt verilmesi gerekliliğinin de üzerinde durdu.
Çin’in açıklanan bu yeni strateji yönelik yorumu ise komşulara yönelik tehdit algılamalarının abartıldığı ve bazı basit gerçeklerin göz ardı edildiği şeklinde eleştirel oldu. Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Wenbin konuya ilişkin olarak, Japonya’nın Çin ve Rusya’ya karşı siber güvenlik alanında temelsiz iftiraları olduğunu ve bunların tamamıyla yanlış olduğunu söyledi. Ayrıca Japonya’nın tüm komşularıyla sorun yaşadığını belirten Wang, Japonya’nın “komşularından karşılıklı güven görebilmek ve bölgedeki barış ve istikrarı koruyabilmek adına daha yardımcı olacak politikalar sergilemesi gerektiğini” ekledi.
Japonya’nın ilan ettiği bu yeni strateji, Temmuz 2018’de ilan edilenin yerine uygulanacak ve Japonya-ABD arasındaki ilişkinin, Japon Öz Savunma Güçleri ve ABD Kuvvetleri’nin ortak gerçekleştireceği tatbikat sonucu güçlendirilmesiyle caydırıcılığın arttırılmasını hedefliyor.
Yeni strateji aynı zamanda, Hint Pasifiği bölgesinde, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) üyeleri de dahil olacak şekilde siber güvenlik alanında kapasite inşasını desteklemeyi öngörmekte.
Ekonomik güvenlik açısından, denizaşırı iletişim ve kritik altyapıların güvenliğini ön plana çıkaran yeni strateji, bilgi teknolojilerine dair donanımlarda da belirli bir güvenlik ve kredibilite standardı yaratmayı hedeflemekte.
![](https://d3pfg9x7hqkgr.cloudfront.net/2021/04/pp.jpg)
Lisans: Uludağ Üniversitesi – Uluslararası İlişkiler
Msc: Universita degli Studi di Milano – International Politics and Regional Dynamics
Thesis: Cybersecurity Approaches: EU and NATO