Japonya, ses altı hızla ilerleyen Tomahawk seyir füzelerine benzer uzun menzilli füzeler geliştiriyor. Tasarlanan füzeler 2.000 kilometre (yaklaşık 1.200 mil) menzile sahip olacağı ve bunun da Çin ve Kuzey Kore’deki hedeflere ulaşmayı mümkün kılacağı iddia ediliyor. 2.000 kilometrelik menzil, yeni tip füzeleri yaklaşık 2.400 kilometre (yaklaşık 1.500 mil) menzile sahip Tomahawk seyir füzesi ile karşılaştırılabilir hale getiriyor.
Savunma Bakanı İtsunori Onodera, Japonya’nın füzeleri Aralık 2017’de satın alma niyetini ilk kez resmen açıklamıştı ve bu füzelerin yalnızca savunma amaçlı kullanılacağını söyleyerek düşman tehditlerini engellemek amacıyla uzun menzilli füzeler edinmek istediğini belirtmişti. Ayrıca Japon milletvekilleri de, Kuzey Kore’den gelecek bir tehdide karşı yeni silahların tedarik edilmesi gerektiğini vurgulamışlardı.
Bunun üzerine Japon Milletvekili Hiroşi İmazu, “Kapasitemizi gösterme zamanı geldi. Balistik füzelerle, seyir füzeleriyle veya hatta F-35 ile olabilir mi bilmiyorum, ancak caydırıcılık olmadan Kuzey Kore bizi zayıf olarak görecek.” açıklamasını yapmıştı. Ayrıca Güney Çin Denizinde artan gerilim yüzünden Japonya ordusunu güçlendirmek istediğini birçok kez açıklamıştı.
İkinci Dünya Savaşı’nda yaşananlardan sonra Japonya askerî olarak kısıtlanmıştır. Japon anayasasına göre, askerî güç kullanımı yasaklanmaktadır ve şu anda ülkenin savaş gemilerinin hiçbiri seyir füzeleri taşımamaktadır.

ABD de Tomahawk Füze Testlerine Devam Ediyor
ABD Donanması ve Raytheon, Tomahawk füzesinin yeni sürümü olan Block V ile iki atış testini başarıyla tamamlamıştı. Yüksek isabet oranı ve GPS desteğiyle yüksek korumalı hava sahalarına girebilen ve asgari ikincil hasarla önemli hedeflere saldırılar gerçekleştirebilen Tomahawk’ın, gelişmiş navigasyon ve iletişim sistemleri de içerdiği belirtilmişti.
Raytheon Missiles & Defense Donanma Gücü Başkan Yardımcısı Kim Ernzen, denemelerin iyi gittiğini ve böyle devam ettiği takdirde 2021’de Block V’in donanmaya dahil edileceğini açıklamıştı. Ayrıca modernizasyon ve yeniden sertifikalandırma sayesinde füzenin hizmet ömrünün 15 yıl uzatılabileceği ve test sırasında füzelerin yeni iletişim sistemleriyle uçuş sırasında yön değiştirebildiği de açıklanmıştı.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
ABD Donanması Tomahawk Block V seyir füzesinin ilk testlerini gerçekleştirdi
Dünya okur-yazarı.
Hacettepe – Karadeniz Teknik Üniversitesi