5. nesil KF-X savaş uçağı projesinde Endonezya’dan kaynaklı belirsizlikler sürüyor
Güney Kore’nin KF-X savaş uçağının ilk prototipi, projede %20 ortaklığa sahip olan Endonezya’nın olası geri çekilmesiyle ilgili raporlar çıksa da 2021’in ilk yarısından önce hazır olacak. Prototipin yakında piyasaya çıkması, geçen ay KAI tarafından yıl sonu basın açıklamasında doğrulandı. Ek olarak, yerel basında şu anda bir prototipin montaj aşamasında olduğu, uçak için ilk uçuşun 2022 için planlandığı bildirildi.
KF-X projesinde Endonezya sorunsalı
Toplam geliştirme maliyetinin 8,5 trilyon won (7,8 milyar $) olduğu tahmin ediliyor ve bunun 1,6 trilyon won’u veya yüzde 20’si Endonezya tarafından 2016’da imzalanan bir sözleşme kapsamında Endonezya tarafından ödenecek. KAI Güney Kore için 125 jet ve Endonezya için 51 jeti 2026’ya kadar üretmeyi hedefliyor.
Koreli milletvekili Shin Won-shik’e göre; Endonezya, bu yıl için söz verdiği 831.6 milyar won’un yalnızca 227.2 milyarını ödedi. Cakarta tarafından şimdiye kadar yapılan ödeme, taahhüdünün yalnızca yaklaşık yüzde 13’ünü karşılamaktadır. Ayrıca Endonezya’da IF-X adıyla bilinen KF-X projesinde görevli PTDI teknisyenleri, COVID-19 pandemisinin Kuzeydoğu Asya ülkelerinde zirve yaptığı Mart 2020’de Güney Kore’den Endonezya’ya dönmüştü. Bu teknisyenler Güney Kore’ye geri dönemedi.
Bir hükümet kaynağından alıntı yapan raporlara göre, Endonezyalı yetkililer, proje payını yüzde 20’den yüzde 15’e düşürmenin yanı sıra daha fazla teknoloji talep ederek ilk anlaşmanın yeniden müzakere edilmesini istedi. Kaynak, anlaşmaya varılmadığını ve müzakerelerin devam ettiğini söylüyor.
Hedef Rafale
Bu arada Endonezya’nın, KF-X’ten daha fazla teknoloji transferi içeren bir taslakla Rafale jetini satın almak için Fransa ile görüşmelere başladığı bildiriliyor. Plan Endonezya’da monte edilebilecek 48 jet satın almayı hedefliyor. Endonezya Ordusu, kanıtlanmış yeteneği, sisteminin olgunluğu ve Endonezya’nın parça tedarikçisi olmak istediği birçok ülkede (Hindistan, Mısır, Katar, Fransa) kullanımı nedeniyle Rafale uçağını tercih ediyor.
KF-X Projesi
Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RoKAF) için sipariş edilen KF-X’in performans geliştirmeleri her biri ‘Blok’ üretimi ile gerçekleştirilecek süreci içeriyor. Bu kapsamda ilk aşamada 6 adet ‘Blok-0’ yani prototiplerin üretilmesini öngören geliştirme programının dört yıl sürmesi bekleniyor. 2026 ortalarına kadar denemelerin tamamlanması bekleniyor.
KF-X savaş uçağının ilk seri üretiminin ise Blok-1 ile başlaması ve 2026 ile 2028 arasında üretimin gerçekleşecek olması bekleniyor. Bu süreçte KF-X jet savaş uçağının silah sistem entegrasyonun kısıtlı olacağı, havadan havaya silahların yanı sıra havadan yere mühimmatların bu süreçte entegrasyonunun yapılacağı ifade ediliyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Kore’nin beşinci nesil KF-X savaş uçağının prototipi Nisan 2021’de hazır
Beşinci nesil KF-X savaş uçağı projesinde Endonezya sorunsalı
Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerinden mezun oldum. Anadolu Üniversitesinde Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümünü okumaktayım. Havacılık, deniz ve otonom sistemler üzerinde araştırma yapmaktayım