Japonya, C-2 nakliye uçaklarına uzun menzilli füze entegre etmeyi planlıyor.
Japon Hükümeti tarafından 6 Ağustos tarihinde yapılan açıklamada, Japonya Savunma Bakanlığı’nın ülkenin savunma yeteneklerini geliştirmek için Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri’ne (JASDF) bağlı C-2 nakliye uçaklarına uzun menzilli füze entegre etmeyi düşündüğü aktarıldı. Yapılan açıklamada bahse konu füzelerin, füze fırlatma alanları gibi düşman üslerine saldırmak için başlatılan operasyonlarda kullanılabileceği de belirtildi.
The Japan Time tarafından da yapılan açıklamaya göre Bakanlık, uçuş sırasında füze atıldıktan sonra motoru havada ateşlenen bir füze türü kullanmayı düşünmekte. Bu düşünülen durum uçakta büyük çapta bir değişikliği öngörmüyor. Ayrıca bu teknoloji Amerika Birleşik Devletleri tarafından da geliştirilmekte.

Bakanlık ilgili harcamalara yönelik 2023 mali yılı bütçesinde 3.6 milyar yen destek sağladı. Ayrıca 2024 mali yılına kadar teknik araştırmaların ardından tam donanımlı geliştirmelere başlanması beklenmekte. Fakat Bakanlık C-2 nakliye uçakları için yeni füze geliştirmeyi veya tedarik etmeyi planlamıyor.
Kabul edilebilecek füze ise F-15 savaş uçakları için tanıtılan ve yaklaşık 900 kilometre menzile sahip olan ABD menşeili Müşterek Havadan Karaya Füze (JASSM) olarak belirtildi. Ayrıca yaklaşık 1.000 kilometre menzile sahip Type 12 gemisavar füzenin uçaktan atılan bir versiyonu da geliştirme aşamasında.
C-2 nakliye uçağı
C-2 nakliye uçağı çoğu savaş uçağından daha fazla füze taşıma ve daha uzun süre havada kalabilmektedir. Ayrıca 110 kişilik mürettebat taşıyabilen uçak, 20 ton kargo ile yaklaşık 7 bin 600 kilometre yol kat edebilme kabiliyetine de sahip. Bu bağlamda Japonya’da yaklaşık 15 adet C-2 nakliye uçağı aktif olarak görev yapmakta.
Japonya Hükümeti’nin geçen yıl yayınlanan yeni Savunma Geliştirme Programı “fırlatma platformlarının daha fazla çeşitlendirilmesi” çağrısında nakliye uçaklarına monte edilebilecek bir füze sistemini incelenme planı da yer almaktaydı. Bakanlık ayrıca MSDF denizaltılarından da atılacak füzeler geliştirmeyi planlamakta.

İlgili Olarak

Defence Turk Editör. İstinye Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı