Japonya, Filipinler’in radar siparişiyle ilk büyük savunma ihracatını güvence altına aldı.
Japonya, Filipinler’in Güney Çin Denizi de dahil olmak üzere ülke çapındaki potansiyel parlama noktalarını kapsayacak sabit ve mobil hava gözetleme radarları için bir sözleşme imzalamasıyla ilk büyük savunma teçhizatı ihracatını tamamladı.
Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, 28 Ağustos’ta başkent Manila’da, Japon Mitsubishi Electric şirketinin Filipinler’e üç adet sabit uzun menzilli hava gözetleme radarı ve mobil hava gözetleme radarı tedarik edeceği sözleşme anlaşmasını imzaladı.
Daha önce Filipin Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada radar tipi belirtilmemişti. Ancak daha önce Mitsubishi Electric’in J / FPS-3 AESA radarının mobil J / TPS-P14 mobil radarı ile birlikte tedarik edileceği bildirilmişti.
Bakanlık ayrıca, Horizon 2 Hava Gözetleme Radar Sistemi satın alma projesi kapsamında satın alınan radarların 2022’den itibaren Filipinler’e teslim edilmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.
Japonya’nın İhracat Politikasında Değişiklik
İki ABD müttefiki arasındaki anlaşma, Japonya’nın 2014 yılında bu tür satışlara kendi kendine koyduğu kısıtlamaları gevşettikten sonra ilk kez eksiksiz savunma malzemeleri ihraç edeceği için önemli. O zamandan beri Japonya, küresel olarak bir dizi proje için başarılı olmayan teklif verdi, Japon savunma endüstrisi ilgili önceki ihracatlar yedek parçalarla sınırlıydı. Silah satışlarına getirilen kısıtlamaların hafifletilmesi, Japon Başbakanı Shinzo Abe’nin, kısmen Çin’in hızla modernleşen ordusu ve artan iddiasıyla Japonya’nın savunma duruşunu reforma tabi tutmasının ve Japonya’nın iç savunma sanayisini geliştirme çabasının bir parçasıydı. Abe, 28 Ağustos’ta sağlık nedenleriyle görevinden istifa ettiğini açıkladı.
Mitsubishi Electric, Filipin Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmenin ardından Mart ayında Horizon 2 Hava Gözetleme Radar Sistemi satın alma projesinin galibi ilan edildi. Radarlar, 103,5 milyon dolarlık toplam sözleşme değeri ile hükûmetler arası bir anlaşma kapsamında satın alındı. Radarlar, Güney Çin Denizi’nin güney kısmı, Filipin takımadalarının güney adaları ve stratejik Benham yükseltisi üzerindeki hava sahasının gözetlenmesi için kullanılacak. Kullanılacak diğer bölge Filipinlerin ana adası Luzon’un 150 deniz mili doğusundaki, potansiyel olarak doğal kaynaklar açısından zengin olan bir su altı platosudur.
Filipinler, Güney Çin Denizi’ndeki Spratly Adaları’nın bazı kısımlarını talep eden altı Güneydoğu Asya ülkesinden biridir; Çin, işgal ettiği bazı adalarda büyük arazi ıslahı ve askeri inşaat projeleri gerçekleştirdi.
Lisans ve yüksek lisans eğitimini makine mühendisliği alanında tamamlayan Ekrem Arslan Cad & Cae alanında profesyonel olarak özel sektörde çalışmalarına devam etmektedir, savunma sanayi alanında özellikle yeni geliştirilen sistemlerin mekanik tasarımları üzerine ilgi duymaktadır.