ASELSAN ve TÜRKSAT ortaklığında imzalanan Ka Bant Milli Haberleşme HUB Sistemi ve Modem Geliştirme Projesi’nin Türkiye’ye katma değerli uydu hizmetleri ve milli haberleşme konusunda oldukça önemli bir adım.
Proje kapsamında 150 adet özel modem ve 2 adet HUB sistemi kurulacak. Oluşturulan platform kurumsal müşteriler, ev kullanıcıları, askeri ve özel taktik uygulamaları için satışa uygun olacak.
İmza programında Bakan Adil Karaismailoğlu “Bugün atacağımız tarihi imzalarla, katma değerli uydu hizmetlerinden VSAT sistemlerinde kullanılan Ka Bant hizmetlerinde noktadan noktaya haberleşebilen HUB sistemi ve modemleri yerli ve milli imkanlarla üreteceğiz.” açıklamasında bulundu.
Milli Haberleşme HUB Sistemi
Uydu haberleşme sistemi bir veya daha fazla uydu üzerinden haberleşme hatlarını/linklerini içerir. Bu linklerin her biri bir çift yer istasyonu ve bir uydudan oluşmaktadır. Bu linklerin her biri, sinyali uyduya gönderen verici yer istasyonu ve bu sinyali uydudan alan alıcı yer istasyonu ile uygun frekans ve güce sahip bir uydu sisteminden oluşmaktadır.
Günümüzde kullanılan uydu haberleşme sistemlerinden biride VSAT (Very Small Aperture Terminal) sistemidir. VSAT küçük çap sınıfında giren 0.7-2.4 m çaplı antenlerin kullanıldığı uydu yer istasyonunun genel adıdır.
VSAT sistemi merkez yer istasyonuyla (HUB İstasyonu olarak bilinir, TÜRSKAT’ın Gölbaşı tesisi örnektir.) fiziksel anlamda birbirine uzak noktalar arasında çift yönlü uydu iletişimi sağlar. Sistem sayesinde birbirine uzak noktalar arasında ses, veri, video konferans, internet ve intranet hizmeti sağlanır.
VSAT sisteminin çalıştığı 2 topoloji vardır. Star topolojide VSAT terminalinden çıkan trafiğin iletimi için uydudan (yer sabit uydu) merkez istasyona (HUB) inmesi gerekir. Mesh topolojideyse terminalin trafiği HUB’a gelmek zorunda değildir. Terminaller arası haberleşme sağlanır. Buna HUBLESS yapı denir.
Merkez VSAT hub istasyonundan terminallere doğru çıkılan taşıyıcıya (terminallerin alışını yaptığı taşıyıcıya) “outbound” (outstream), terminallerden merkez Hub’a doğru çıkılan taşıyıcıya “inbound” (upstream) taşıyıcı adı verilir.
VSAT yer istasyonunun sıradan yerel ağ bağlantısına kıyasla en önemli avantajı sistemin karasal ağların yetersizliğine bağlı olmamasıdır. Uydu kapsama alanının eriştiği her noktada kolaylıkla yeni bir istasyon kurulabilir ve kısa sürede sisteme dahil edilebilir.
Ayrıca VSAT sistemi esnek mimarisiyle değişen ve gelişen haberleşme ihtiyaçlarını karşılaması görece kolay bir sistemdir.
Türkiye’de TÜRKSAT 4B tarafından sağlanan Ka Bant haberleşmesi 2021’in ikinci yarısında fırlatması planlanan TÜRKSAT 5B ile daha geniş coğrafyalara hitap edebilir hale gelecektir.
VSAT sistemi günümüzde birçok kamu kurumu ve özel şirket tarafından çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Sistem petrol rafinerilerinden, uçaklara, gemilere pek çok alanda haberleşme desteği sağlayabilmektedir.
TÜSRKAT ile INMARSAT ile yapmış olduğu Stratejik İş Birliği Sözleşmesiyle Tier-1 yetkisini almıştır. Bu yetki sayesinde TÜSKRAT mevcut uydular aracılığıyla erişemediği bölgelere INMARSAT ürün ve hizmetleriyle kullanıcıya mobil haberleşme sunabilir hale gelmiştir.
TÜRKSAT 5A Haziran’da göreve başlayacak
2021 yılı ile birlikte, Türkiye’deki uydu teknolojileri ve uzay çalışmaları gündeminin baş döndürücü bir hıza eriştiğini kaydeden Bakan Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5A Uydusunun, yörünge testleri yapıldıktan sonra Haziran’da teslim alınacağının ve çalışmaya başlayacağının bilgisini verdi. Türkiye’nin bugün, kendi uydularını geliştirme ve test edebilme düzeyine geldiğinin altını çizen Karaismailoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da 9 Şubat 2021’de başlattığı ‘Türkiye’nin Milli Uzay Programı’, uydu ve uzay çalışmalarımıza ivme kazandırmıştır. TÜRKSAT 5B uydusunun üretim çalışmaları planlanan takvime uygun olarak devam etmektedir. Bu uydumuzu da 2021 yılının ikinci yarısında uzaya göndermeyi planlıyoruz. Yerli ve milli imkanlarla üretmekte olduğumuz ilk haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A, 2022’de uzaydaki yerini alacaktır. Milli Uzay Programı kapsamında yeni nesil uydu geliştirme alanında Dünya ile rekabet gücümüzü geliştiriyoruz. Uzayda izi olanın ülkelerin, Dünya’daki gücünün artacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.