Kanada Silahlı Kuvvetleri Zırhlı Muharebe Destek Aracını (ACSV) tanıttı
Kanada Ordusu 23 Aralık tarihinde resmi Twitter hesabından yaptığı açıklama ile yeni zırhlı muharebe destek aracını (ACSV) tanıttı. İlk araçların üretimi General Dynamics Land Systems-Canada (GDLS-C) üretim tesislerinde Londra, Ontario’da başladı. Üretilen araçlar Kanada Ordusunun isterleri doğrultusunda ambulans/sıhhiye, kurtarma ve muharebe alanında muharebe desteği gibi görevlerde kullanılacak.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Kanada Millî Savunma Bakanı Harjit Sajjan, yaptığı açıklamada, “Bu araçlar ordunun savaş destek filosunun omurgasını oluşturacak ve iç afet yardımı ve uluslararası barış destek misyonları da dahil olmak üzere çok çeşitli operasyonlarda kullanılacak.” ifadesini kullandı.
Sözleşme özelinde ACSV
Yeni üretilecek olan ASCV için Eylül 2019’da GDLS-C, yedek parça, teknik kılavuzlar ve eğitimle birlikte 360 ACSV üretmek için 2 milyar CAD (1,5 milyar ABD doları) tutarında sözleşme imzalandı. Anlaşmaya göre şirket, ambulans, araç kurtarma, mühendislik, mobil onarım, elektronik harp, asker taşıma ve komuta merkezleri gibi hizmetleri sağlayacak sekiz ACSV varyantı üretecek.
İlk araçlar 2022’de Kanada Silahlı Kuvvetleri üslerine dağıtılmadan önce test, eğitim ve yedek parça temini yapılacak. Şirket Şubat 2025’e kadar yeni araçları üretmeye ve hizmete sunmaya devam edecek. Üretilen araçlar, ileride Kanada Ordusunun envanterinde bulunan M113 Paletli Hafif Zırhlı Araç (TLAV) ve LAV II Bison araçlarının yerini alacak.
Bu proje için sözleşme geçen Eylül ayında imzalandı ve o zamandan bu yana General Dynamics projenin başlaması için bir dizi alt sözleşme imzaladı. Bu alt sözleşmeler, 30’dan fazla Kanadalı işletmeye 137 milyon doların üzerinde yatırım anlamına geliyor ve ülke genelinde 400’den fazla iş (çalışana iş imkanı) yaratıyor ve sürdürüyor.
Tasarımsal ve teknik özellikler
Kanada Ordusu için GDLS-C firmasının üreteceği ACSV tasarımsal olarak LAV III’ün geliştirilmiş bir versiyonu olan LAV 6.0 platformunu temel alıyor. Araç balistik ve mayın tehditlerine karşı yüksek düzeyde koruma sağlayan, doğal bir Double-V gövde yapısına ve enerji azaltan koltuklara sahip. Yük kapasitesi önemli ölçüde artırılan aracın üstün hareketlik performansı sağlaması için ise yükseltilmiş bir yürüyen aksam, süspansiyon, daha büyük lastikler ve daha güçlü bir motor kullanıldı.
Yeni üretilecek olan ASCV gücünü 450 BG güç üreten bir Caterpillar C9 motordan sağlayacak ve bu gücü 7 ileri 1 geri çalışan ZF şanzıman ile yere aktaracak. Araç, azami 600 km seyir menzili ile azami 100 km/saat hızla çalışabilir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlginizi Çekebilir:

Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkilerinden mezun oldum. Anadolu Üniversitesinde Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümünü okumaktayım. Havacılık, deniz ve otonom sistemler üzerinde araştırma yapmaktayım