Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarının orta menzildeki tanksavar sistemi ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak ROKETSAN tarafından üretilen OMTAS’ın seri üretimi ve kabul testleri devam ediyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için 160 mm çapında, omuzdan kullanılabildiği gibi kara araçlarına monte edilerek de kullanılabilen orta menzilli güdümlü tanksavar (ATGM) silah sistemi OMTAS’ın seri üretimiyle birlikte kafile kabul testleri de devam ediyor. ROKETSAN sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda:
“Seri üretimi devam eden, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin muharebe alanındaki zırhlı tehditlere karşı kullanması amacıyla ürettiğimiz; kendi sınıfındaki en etkili silah sistemlerinden Orta Menzilli Tanksavar Füzesi OMTAS’ın kafile kabul faaliyetleri devam ediyor! “
ifadelerine yer verildi.
🚀 Seri üretimi devam eden, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin muharebe alanındaki zırhlı tehditlere karşı kullanması amacıyla ürettiğimiz; kendi sınıfındaki en etkili silah sistemlerinden Orta Menzilli Tanksavar Füzesi #OMTAS’ın kafile kabul faaliyetleri devam ediyor! #Roketsan 🇹🇷 pic.twitter.com/y11zVfYhDb
— ROKETSAN (@roketsan) January 4, 2021
OMTAS, FNSS’nin STA’ları üzerinden envantere girmişti
Geçtiğimiz yıl FNSS Savunma tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yapılan STA teslimatları kapsamında OMTAS tanksavar kuleli araçların da teslimatı gerçekleştirilmişti. FNSS Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Nail Kurt yaptığı açıklamada Silah Taşıyıcı Araç projesi kapsamında 26 adet araç teslimatı gerçekleştirildiğini ifade etmişti. Nail Kurt, “STA’da bugüne kadar 26 araç teslim edildi. Son 2 araç OMTAS füzeli kulelerle teslim edildi. Böylece Roketsan’ın geliştirdiği OMTAS’lar da araç üzerinde envantere girmiş oldu. Teslimatlar tam hızı ile devam ediyor. Yıl sonuna doğru PARS 4×4 de OMTAS füzeli kuleleri ile teslim edilecek.” ifadelerine yer vermişti.
OMTAS
OMTAS, muharebe sahasındaki zırhlı tehditlere karşı etkili orta menzilli bir tanksavar silah sistemidir. Füze, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık sayesinde gece/gündüz ve her türlü hava koşulunda görev yapabilmektedir. OMTAS Silah Sistemi; fırlatma sistemi (füze, atış kaidesi, atış kontrol ünitesi), taşıma sandıkları ve eğitim simülatöründen oluşmaktadır.
Fırlatıcı ve füze arasındaki RF veri bağı, kullanıcısına esnek operasyonel yetenek kazandırmaktadır. Füze, atış öncesi veya sonrası hedefe kilitlenebilmekte olup at-unut veya hedef/vuruş noktası seçimine olanak sağlayan at-güncelle uçuş modlarına sahiptir.
Hassas güdüm-kontrol yeteneği ve zırh delici tandem harp başlığı OMTAS Füzesi’nin zırhlı hedeflere karşı etkin bir silah sistemi olmasını sağlamaktadır. OMTAS, üç ayak platformundan atılabildiği gibi açık kule veya kapalı kule şekilde entegre edilerek kara platformları üzerinden de kullanılabilir.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak:
Tek er tarafından kullanılan tanksavar silahı KARAOK’un menzili 2,5 katına çıktı
FNSS KAPLAN-10’a ROKETSAN’ın UMTAS ve Cirit füzeleri entegre edildi: YALMAN
Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi.
Savunma sanayii takipçisi.
Motosiklet ve Adanaspor tutkunu.