Kanada Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kanada’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ölümcül silahlar ve çeşitli ekipmanlar hibe edeceği belirtilmişti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ile istişarelerden sonra Ottawa’nın Ukrayna’ya 7.8 milyon Kanada doları değerinde silahlar sağlamaya karar verildiğini söylemişti.
19 Şubat 2022’de, Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri bağlısı C-17 askeri nakliye uçağı Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri yardım sağlamak üzere Lviv’deki Danylo Halytsky Uluslararası Havalimanı’na geldi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ilgili olarak, “Bugün keskin nişancı tüfekleri, otomatik tüfekler, optik nişan alma tertibatlı makineli tüfekler, tabancalar, gece görüş ve gözetleme cihazları ve diğer askeri teçhizatlar şeklinde askeri yardım aldık. Bu önemli ve zamanında karar için ortaklarımıza ve arkadaşlarımıza teşekkür ederiz! Ulusal Savunma Bakanı Anita Anand’a Ukrayna’yı desteklemekteki kararlı duruşu için özel teşekkürler!” ifadelerinde bulundu.
Bahse konu askeri yardım kapsamında Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Ukrayna’ya gelen ikinci uçağıydı. Kanada’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine desteği burada bitmeyeceği açıklandı. İlki 4 Şubat’ta gelen nakliye uçaklarının devamı gelecek. Yakın gelecekte birkaç uçuşun daha yapılması bekleniyor.
Rusya-Ukrayna Krizi
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimin temeli yüzyıllar öncesine dayanıyor. Tarihi olarak bakıldığında uzun yıllar siyasi, ekonomik ve askeri konularda birlikte hareket ettiği görülüyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in sık sık bu iki devletin ‘tek halk’ olarak nitelendiriyor. Yakın tarihe bakıldığında Ukrayna, Sovyetler Birliği çöktükten sonra yönünü batıya çevirdiği görülüyor. Rusya ucuz doğal kaynağı olarak gördüğü Sovyet ardılı ülkelerin batıya yönelim Rusya’yı rahatsız ediyordu. O yıllarda batılı devletler Ukrayna ile ilişki kurma konusunda mesafeli davranıyordu. NATO’ya üyelik konusunda çeşitli hazırlıklar yapıldı ancak Rusya’nın baskı ve tehditleri üzerine geri adım atıldı. Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması yapmak için diplomatik girişimlerde bulundu ve yine Rusya engeline takıldı. İki ülke arasındaki gerilimin esas kırılma noktası ise 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiydi.
2021 yılından itibaren Rusya-Ukrayna sınırında askeri hareketlilik devam ediyor. Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan: Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini Amerikan vatandaşlarının derhal Ukrayna’yı terk etmesi gerektiğini duyurdu. Bunun üzerine Rusya işgal iddialarını yalanladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya tehditlerine karşı Ukrayna’nın destekçisi olduğunu açıkladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz: “Ukrayna’nın güvenliği Avrupa’nın güvenliğidir.” Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ihlal edilirse ne yapacağımızı biliyoruz açıklamasında bulundu. AGİT ( Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde sivil askeri eğitim vermeye başladı. Birçok ülke vatandaşlarının acilen Ukrayna’dan ayrılması konusunda çağrıda bulundular.
İlgili Olarak
Rusya, Ukrayna sınırına taarruz helikopterleri konuşlandırdı
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.