“Katar’la imzaladığımız sözleşme kapsamında biz ilk tekneyi oraya gönderdik şu anda halihazırda kullanıyorlar oradan da çok önemli geri bildirimler alıyoruz.”
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Mehmet Küçük’ün sunduğu “Görüş Hattı” programının 3. bölümünde, Meteksan Savunma Genel Müdür Yardımcısı Burak Akbaş ile Türkiye’nin savunma sanayiindeki durumu, gelecekteki hedefleri ve olası zorluklar ele alındı. Programda, Meteksan Savunma’nın elektronik harp sistemleri, radar teknolojileri ve insansız deniz araçları üzerine değerlendirmeler yapılırken, insansız sistemlerin geleceği ve askeri doktrinlere etkisi de analiz edildi.
Türk savunma sanayiinin son 10-15 yılda büyük bir büyüme gösterdiğini söyleyen Burak Akbaş, artık kritik konunun başarıyı sürdürülebilir kılmak ve elde edilen gelişimi aynı şekilde devam ettirmek gerektiğini belirtti. Dünyanın bir çok yerinde gelinen mevcut siyasi durum nedeniyle ülkelerin savunma bütçelerini arttırmaya çalıştığını belirten Akbaş, “Bence bunun yanında bizim yapmamız gereken en kritik konu, sektöründe hemfikir olduğu konu ihracat.” dedi.
Türkiye’nin yaptığı yatırımlarda birçok projeye imza atmanın yanı sıra kara, hava ve deniz alanında artık projelerin artık ürüne dönüştüğünü vurgulayan Akbaş, “Artık bundan sonra yapmamız gereken bunların yurtdışındaki satışlarını arttırmak. Bunu yapabilirsek hem ülkemize ciddi anlamda bir döviz girdisi sağlayacağız, hem de sektörün bugünkü büyüklüğünü koruyup gelişimine devam ettirebilecek kaynakları da yaratmış olacağız.” ifadelerini kullandı.
Meteksan Savunma’nın ürün protföyünde yer alan sınır ve kritik tesis güvenliği, çevre gözetleme, haberleşme sistemleri, lazer ve elektro-optik sistemler su altı akustik sistemleri ve platform simülatörleri arasından Ares Tersanesi ile iş birliğinden doğan ULAQ insansız deniz aracından (İDA) bahseden Akbaş, ULAQ için ciddi bir mühendislik çalışması yapıldığını aktardı. ULAQ İDA’nın varyantları ve Katar’a ihracatından bahseden Akbaş şu ifadelere yer verdi:
“ULAQ 11 versiyonu, ULAQ-12 ve ULAQ KAMA şu anda bunların tamamı sözleşmeye bağlanmış imzalanmış durumda hatta Katar’la imzaladığımız sözleşme kapsamında biz ilk tekneyi oraya gönderdik şu anda halihazırda kullanıyorlar oradan da çok önemli geri bildirimler alıyoruz. Bu yüzden de ULAQ ailesi yurtiçinde kullanımı, ihracat potansiyeli ile çalışmalara devam ediyor.”
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.