Kazakistan iki adet Airbus A400M uçağı siparişi vererek Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İspanya, Türkiye, Belçika, Malezya ve Lüksemburg ile birlikte dokuzuncu kullanıcı oldu.
Kapsamlı bir eğitim ve bakım desteği içeren sözleşme ile birlikte ilk teslimatın 2024 yılında yapılması planlanıyor. Anlaşmayla birlikte, Bakım ve Revizyon hizmetleri konusunda işbirliği ve Kazakistan’da yerel bir C295 bakım merkezli oluşturmanın ilk adımı olarak Mutabakat Zaptı imzalandı.
Airbus Defence and Space CEO’su Michael Schoellhorn sözleşme ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“A400M, Kazakistan’ın taktik ve stratejik hava ikmal operasyonlarının temel taşı olacak. Bu yeni ihracat sözleşmesi, toplam A400M sipariş sayısını 176 uçağa ulaştırıyor, bu rakam yakın gelecekte artmasını bekliyoruz. Teslim edilen 100’den fazla uçak ve 100.000 saat operasyonda olan A400M, yeteneklerini kanıtlayarak birçok potansiyel müşterinin beklediği olgunluğa ulaştı.”
A400M ve Türkiye’nin projedeki katkısı
A400M müşteri ihtiyaçlarını optimum düzeyde karşılamak için tasarlanmış büyük bir nakliye uçağıdır. A400M bir OCCAR (Ortak Silahlanma İşbirliği Örgütü) projesidir. Türkiye OCCAR üyesi olmayıp proje ortağı ülke konumundadır.
Stratejik yükleri taşıyabilen A400M “Atlas” hazırlıksız pistlere taktik nakliye yapabilme kabiliyetine sahiptir. A400M kargo helikopterleri, ZMA’lar gibi çeşitli zırhlı araçlar ve birçok farklı yekpare ve parçalı yükü taşıyabilir. Askeri nakliyelerin yanı sıra doğal afet, tıbbi tahliye gibi acil ve özel operasyonlarda görev yapabilmektedir. Keza Türk Hava Kuvvetleri A400M’leri deprem ve tıbbi tahliye gibi operasyonlarda başarı ile kullanmıştır.

KADEX 2018 fuarında Türkiye’ye ait A400M nakliye uçağı sergilenmiş ve Kazakistan devlet yetkililerine tanıtılmıştı.
İlginizi Çekebilir:
Defence Turk Genel Yayın Yönetmeni. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu ve amatör fotoğrafçı. Teknoloji, otomotiv ve uluslararası ilişkiler meraklısı. Savunma sanayii araştırmacısı.