Pegasus Programı’nda sorunlar devam ediyor.
ABD Hava Kuvvetleri, Boeing tarafından üretilen KC-46A Pegasus havadan yakıt ikmal uçağı filosunun tamamını inceleyecek. Bu karar, ABD Askeri Teslimat Merkezi’ne gönderilmesi planlanan 4 yeni uçaktan 2’sinde çatlaklar tespit edilmesi üzerine alındı. Boeing tarafından keşfedilen bu sorun çerçevesinde incelemeler bitene kadar ABD ve Japonya’ya yapılacak KC-46 uçağı teslimatları durduruldu.
Boeing tarafından yapılacak inceleme sonucunda herhangi bir uçakta çatlak tespit edilmesi durumunda uçak, kapsamlı bir onarım programından geçmeden uçurulmayacak. The War Zone tarafından yapılan habere göre, tespit edilen çatlakların uçuş yüzeyleri veya mafsallarda değil, birincil veya ikincil havacılık yapısallarında bulunmakta. Bu bağlamda yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “KC-46A uçağında olası bir sorunu değerlendirmek ve filoya ve üretim aşamasındaki uçaklara gelebilecek olası etkiyi azaltmak için müşteriyle yakın bir şekilde çalışıyoruz.”

2024 Mali Yılı Savunma Operasyonel Test ve Değerlendirme (DOTE) Raporu’nda, KC-46A’nın birçok uygunluk kriterini karşılamadığı belirtilmişti. Rapora göre, operasyonel kullanılabilirlik ve göreve hazır olma oranları hedeflenen seviyelerin oldukça altında. Ayrıca yakıt ikmal boomunun arızalanması gibi sebeplerle kısmen görev yapabilen uçaklar da hesaba katıldığında etkin görev yapabilirlik oranı ortalama % 24 daha düşmekte.
KC-46A Pegasus Programı’nda sorunlar
KC-46A Pegasus Programı, daha teslim edilmeden önce bile birçok sorunla karşılaşmıştı. İlk teslimatlar, planlanan tarihten yıllar sonra 2019 yılının Ocak ayında gerçekleşmişti. Program, uçağın yakıt ikmalini sağlayan boom sistemine ek olarak operatörlerin yakıt transferini yönlendirmek için kullandıkları Uzaktan Görüş Sistemi (RVS) ile ilgili ciddi ve uzun süredir devam eden sorunlarla mücadele ediyor.
Boeing, KC-46A havadan yakıt ikmal uçağının hedef uçağa yakıt ikmali esnasında boom sisteminin sert teması sorununu çözmek için hem donanım hem de yazılım değişiklikleri içeren bir güncelleme üzerinde çalışıyor. Ayrıca, RVS sisteminin tamamen yeni bir versiyonu tanker uçaklara entegre ediliyor. Orijinal RVS’nin kullanımının tehlikeli olabileceği ve operatörlerde fiziksel rahatsızlığa neden olabileceği tespit edildiğinden sistemin değiştirilmesine karar verilmişti.
2024 yılının Mart ayında, yakıt ikmal boomuyla ilgili bir parçanın kırılması nedeniyle KC-46A programında 2 aylık bir teslimat gecikmesi yaşanmıştı. Üretim hattındaki uçakların incelenmesi sonucunda, yakıt ikmal boomunun yönlendirilmesinde rol alan gimbal somunu kilit telinde kırılma tespit edilmişti.

Tüm bu sorunlar Boeing şirketine ciddi maliyetler yükledi. 2024 yılının Ocak ayında yaptığı açıklamada şirket, Pegasus Programı’nda beklenenden yüksek üretim maliyetleri nedeniyle dördüncü çeyrekte 800 milyon Dolar zarar ettiğini duyurmuştu. Sabit fiyatlı KC-46A sözleşmesi nedeniyle Boeing, bu projede milyarlarca dolar kaybetmiş durumda.
Bu gelişme, ABD Hava Kuvvetleri’nin 1950’lerde hizmete giren yaşlı KC-135 tanker filosunun yerini alması için geliştirilen KC-46A programına bir darbe daha vurmuş oldu. Buna ek olarak 2023 yılının Eylül ayında son KC-10 Extender havadan yakıt ikmal uçağının da emekliye ayrılması ve devamında gelen başarısız Pegasus Programı, ABD’nin havadan yakıt ikmal kapasitesinde önemli bir boşluk yaratmakta.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.