Kenya Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Baykar tarafından üretilen Bayraktar TB2 İHA’lardan 6 adet teslim aldı.
Afrika üzerinde savunma sanayii araştırmacısı Jake, X’te yaptığı paylaşımda Baykar yapımı Bayraktar TB2 S/İHA’ların yeni durağını duyurdu. Paylaşıma göre Afrika ülkelerinden birisi olan Kenya, yeni TB2 S/İHA kullanan operatörlerden birisi oldu. Kenya Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) tarafından kullanılacak S/İHA’larda ASELSAN yapımı ASELFLIR-500 EO/IR/LD kamera kullanıldığı göze çarpmakta.
Son olarak Kenyalı kursiyerlerin eğitimi 23 Ağustos 2024’te tamamlanmıştı. Baykar resmi X hesabından yaptığı paylaşımda, “Dost ve kardeş ülke Kenya’dan gelen kursiyerlerimiz, Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim Merkezi’nde Bayraktar TB2 SİHA eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun oldu. Mezun olan kursiyerlerimizi tebrik ederiz.” ifadeleri yer almıştı.
Afrika’da TB2 S/İHA’lara olan rağbet
Bayraktar TB2 S/İHA’ların Dağlık Karabağ, Libya, Suriye ve Ukrayna gibi çatışmalarda kendini kanıtlaması Afrika’da oldukça aranan bir silah sistemi haline getirdi. Kenya Ulusal İstihbarat Servisi’nin bu tedariki, Afrika ülkeleri arasında silahlı gruplarla mücadele ve güvenliği artırma aracı olarak Türk yapımı İHA’ları benimseme yönündeki artan eğilimle örtüşüyor. Ülke yaptığı tedarikle, bu İHA’ları yakında askeri operasyonlarına özellikle de El-Şebab’a karşı gerçekleştirilen operasyonlara entegre etmeyi planlıyor.
Kenya dışında Afrika’da Burkina Faso’dan güneye doğru ilerleyen cihatçı savaşçıların sızmasını engellemekte zorlanan Togo, TB2 İHA’ları tedarik etmişti. Ayrıca Nijer, Sahra Çölü’nün güneyindeki Sahel bölgesinde ve Çad Gölü çevresinde isyancı gruplara karşı yürüttüğü askeri operasyonlarda kullanmak üzere bu çok yönlü ve uygun fiyatlı İHA’lardan bir miktar tedarik eden ülkelerden birisiydi.
Kenya bu tedarik ile birlikte Burkina Faso, Cibuti, Etiyopya, Togo, Nijer, Fas, Nijerya, Tunus, Mali ve Angola dahil olmak üzere Bayraktar TB2 S/İHA’ları halihazırda tedarik eden veya ilgi göstermiş Afrika ülkeleri listesine katılmış oldu. Bayraktar TB2 S/İHA’nın uygun fiyatlı olması ve etkililiği, onu sınırlı savunma bütçelerine sahip ülkeler için özellikle çekici bir seçenek haline getiriyor.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı