Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, silahlı bir insansız deniz aracı kullanarak havadaki bir helikopteri başarıyla imha ettiğini açıkladı.
Ukrayna İstihbarat Müdürlüğü tarafından yapılan paylaşıma göre R-73 hava-hava füzesi ile donatılan Ukrayna’ya ait Magura V5 insansız deniz aracı (İDA), Kırım kıyıları yakınlarında Rusya’ya ait 1 adet Mi-8 helikopterini imha etti. Bu bağlamda bir helikoptere de hasar verildiği ifade edildi.
Bu kapsamda Karadeniz’de yürütülen bir operasyon sırasında Ukrayna İstihbarat Baş Müdürlüğü’ne (HUR MO) bağlı “Grup 13” adlı özel operasyon birimi, füze sistemleriyle donatılan 1 adet MAGURA V5 insansız deniz aracını (İDA) kullandı. Bu operasyon sonucunda bir helikopter imha edilirken diğer helikopter hasar almasına rağmen üssüne dönmeyi başardı.
Görevin başarısı, Ukrayna’nın insansız sistemleri konvansiyonel silahlarla entegre etme konusundaki kabiliyetini ve bunun sonucunda daha önce görülmemiş sonuçlar elde ettiğini ortaya koyuyor. Bu operasyon aynı zamanda, yenilikçi teknolojilere duyulan artan bağımlılığı ve bu tür teknolojilerin Karadeniz gibi bölgelerdeki geleneksel askeri üstünlüklere karşı nasıl bir denge unsuru oluşturabileceğini göstermekte.
NATO ülkelerinden İDA’lara yatırım
Ukrayna savaşındaki deneyimler birçok ülkenin savaş stratejisinde önemli adımlar atmasına neden oluyor. Bunlardan biri de denizde insansız sistemlerin savunma ve saldırı amaçlı kullanımında elde edilen önemli verilerdir. Bu bağlamda Defense News tarafından yapılan habere göre bir dizi NATO ülkesi, Ukrayna’nın Rus gemilerine karşı bu tür silahlar kullanmasına bir gönderme olarak, düşmanları müttefik sularından uzak tutmak üzere programlanmış deniz insansız sistemlerine dayalı yeni deniz konseptleri peşinde.
Bu doğrultuda denizde insansız sistemlerin etkin kullanımı amacıyla NATO üyesi ülkeler, “Ortak Yetenek Grubu-Denizde İnsansız Sistemler” veya kısaca JCGMUS olarak adlandırılan bir birlik oluşturmuştur. Brüksel’deki 2018 NATO zirvesinin ardından oluşturulan grup, tam üye, ortak veya gözlemci olarak kabul edilen bir düzineden fazla ülkeden oluşmaktadır.
Öte yandan insansız sistemlerin teknolojilerindeki gelişmeleri hızlandırmak ve üye ülkeler arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla, NATO üyesi ülkeler ve müttefikleri her eylül ayında Portekiz Donanması öncülüğünde düzenlenen REPMUS tatbikatında bir araya gelerek denizde insansız sistemleri deneme tatbikatı yapmaktadır. Ayrıca önümüzdeki yıl, NATO için yeni bir yaklaşım olan, düşman güçleri uzakta tutmak için insansız sistemlerin kullanılmasına ağırlık verileceği aktarılmakta.
İlgili Olarak
Defence Turk Editör. İstinye Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı