Güney Kore ve Endonezya tarafından ortak geliştirilen KF-21 Boramae savaş uçağının 3.ve 4.prototipleri ilk gece uçuşunu gerçekleştirdi.
Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap’ın haberine göre Güney Kore ve Endonezya tarafından geliştirilen KF-21 Boramae ilk gece uçuşunu gerçekleştirdi. 21.00’da havalanan prototiplerin belli bir sürede havada kalmasıyla iç ve dış aydınlatmaları test edilmiş oldu. Yapılan bu deneme uçuşuyla birlikte önümüzdeki haftalarda yeni testlerin de yapılması bekleniyor.
2023 yılının Mart ayı başında KF-21 Boramae savaş uçağının AESA radarı takılı üçüncü prototipini başarıyla test edilmişti. Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi’ne (DAPA) göre üçüncü prototip, Güney Kore Hava Kuvvetlerinin Seul’ün yaklaşık 300 kilometre güneyindeki Sacheon’daki 3. Uçan Eğitim Kanadı’ndan sabah 10’da havalanmıştı. Havalanan prototip uçak deneme uçuşunda 84 dakika havada kalmış ve yere sağlam bir şekilde inmeyi başarmıştı.
KF-21’in radar sistemi Güney Kore merkezli Hanwha Systems tarafından geliştiriliyor. 2021 yılında ‘Testbed’ olarak nitelendirilen bir test uçağı ile uçuş testlerine başlanan radar, 2026 yılına kadar KF-21 savaş uçağı ile testlerini gerçekleştirmeye devam edecek.

KF-21 çok rollü savaş uçağının 4. prototipi ilk uçuşunu 21 Şubat’ta yapmıştı. Güney Kore’nin güneyinde bulunan Sacheon kenti yakınlarındaki 3. Eğitim Kanadı’ndan havalanan KF-21’in 4. prototipi, 34 dakika boyunca havada kaldı. Kuyruk numarası 004 olan prototip, diğer prototiplerden farklı olarak çift koltuklu.
Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi (DAPA) bu yılın ilk yarısına kadar 5. ve 6. prototiplerin uçuşunun gerçekleştirilmesini hedefliyor. Güney Kore Savunma Tedarik Programı İdaresi’nin yaptığı açıklamaya göre 2026 yılına kadar uçaklar üzerinde 2.000 test gerçekleştirmesi hedefi de mevcut.

Polonya, Güney Kore ürünleri ile ilgileniyor
Rusya’nın Ukrayna işgale başlamasından sonra savunma harcamalarını arttıran Polonya, Güney Kore ile birden fazla alanda anlaşmalar imzalamıştı. Güney Kore’de geliştirilen K2PL tankları ile K9 kundağı motorlu obüsler bu anlaşmalardan sadece birkaçı.
Güney Kore ile K2PL tankları ile K9 kundağı motorlu obüsler için yapılan anlaşmalar sonrasında Polonya, deneme uçuşları gerçekleştirilen KF-21 Boramae ile de ilgileniyor. Ancak nihai karar, KF-21’in hava kuvvetlerine entegre edilip edilmeyeceğine karar vermesi gereken Polonya Savunma Bakanlığı’na bağlı. Olumlu bir karar durumunda bahse konu uçakların kısmi yerel üretiminin yapılabileceği belirtilmekte.
Hali hazırda FA-50 eğitim ve hafif taarruz uçağı siparişinin ilki Güney Kore’deki üretim tesislerinde görülmüştü. Anlaşma neticesinde FA-50’lerin bir kısmı Güney Kore’de bir kısmı ise Polonya’daki fabrikalarda üretilecek. Bu sayede Polonya, askeri ürünler hakkında deneyime sahip olacak.

İlgili Olarak